2008-05-31

Michigan och Florida

Idag ska det avgöras hur om och hur många delegater som ska få åka till demokraternas konvent. De satt i möte sent igår natt och ska fortsätta idag. Det är Michigan som är svåraste nöt att knäcka. Barack Obama hade inte ens sitt namn på valsedeln där. Det troligaste för Florida är att alla delegater får åka men bara med en halv röst vardera.

Ben Smith bloggar live från mötet.

1 kommentar:

Tobias Levander sa...

Partierna är svaga i USA och måste ständigt hävda sig mot personvalda och ytterst självständiga politiker. Det gör frågan om primärvalsordningen så het, då det är en av få frågor där partiorganisationens ledning har någon verklig makt att sätta bakom sina ord. Därför är det otänkbart att inte Michigan och Florida på något sätt straffas för sina tidiga primärval.
Samtidigt har Barack Obama också haft en del att vinna på att mer eller mindre utesluta dessa delstater från det nationella konventet, medan Hillary Clinton hårdnackat velat ge dem full representation (hon vann ju där).
En uppgörelse har tidigare verkat omöjlig, men i dagsläget har Obama ett sådant försprång i antalet delegater att det inte gör så mycket om dessa delstater får partiell representation enligt primärvalsresultaten. En uppgörelse verkar alltså vara inom räckhåll.
Demokraterna kan dra en suck av lättnad, då det är angeläget att invånare i dessa "swing states" inte känner sig helt överkörda av demokratiska partiet i november.