2008-05-07

Clinton fortsätter

Hillary Clinton ger inte upp: "I'm staying in this race until there is a nominee."

Men pressen på henne ökar naturligtvis. Idag bytte George McGovern från Hillary till Obama och uppmanade henne samtidigt att ge upp kampen. McGovern är före detta senatorn från South Dakota och var demokraternas presidentkandidat 1972 då han förlorade stort mot Richard Nixon. En som jobbade i McGoverns kampanj var Bill Clinton.

Idag kom också uppgifter om att Clinton har fortsatt låna ut pengar till sin kampanj. 6,4 miljoner dollar under april. Det ska läggas till den fem miljoner hon lånade ut tidigare i år.

Idag träffade Clinton sina rådgivare och superdelegater som inte bestämt sig i Washington men redan imorgon är hon ute och kampanjar igen. Ett extra stopp i West Virginia har planerats in.

Barack Obamas kampanj vet att racet i över och enligt kampanjmanagern Plouffe kommer de nu inte enbart ägna sig åt primärvalsstaterna.

Jag tycker det är tämligen obegripligt att hon fortsätter. Hon är chanslös. Det har hon varit länge men har klamrat sig fast vid att superdelegaterna av någon anledning ska gå att övertyga och att resultaten i Florida och Michigan ska räknas. Men de argument de använt mot superdelegaterna - som hittills inte funkat - är nu borta. Hon kommer inte kunna få ihop flest antal röster även om Florida och Michigan räknas. Hon kommer inte kunna komma ifatt i antal delegater, ens om Florida eller Michigan räknas. Hon vinner inte alla de stora staterna. North Carolina är en stor stat, hon fick storstryk.

Det som finns kvar att säga till superdelegaterna är att hon i opinionsundersökningar gör bättre ifrån sig mot McCain än Obama i viktiga delstater som Pennsylvania och Ohio. Det kommer inte övertyga någon.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske väntar hon sig att ännu värre vänner än Rev. Wright dyker upp hos Sen. Obama...inte helt osannolikt med hans bakgrund.

Mathias Sundin sa...

Jo, men om något sånt skulle hända kan hon ju återlansera sin kampanj.

Anonym sa...

Nu har fru HC lämnat den desperata och pinsamma divisionen. Hon har steppat upp till kvalet för klassen "demokratisk obstruktion".

Med så monumentalt begränsad självinsikt som hon och hennes kampanjledare verkar ha, blir det intressant att se hur HC-kampanjen kommer att agera under de närmaste veckorna/månaden.

David Holmberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
David Holmberg sa...

att kalla det "demokratisk obstruktion" att inte i förtid hoppa av en demokratisk valprocess låter lite skumt. Det är säkert skoj för de som finns i dessa kvarvarande stater att det för en gångs skull blir kampanjande där med.

Det är ju dock kört för Hillary, möjligtvis väntar hon bara på ett politiskt lämpligt tillfälle att avsluta kampanjen på.

Att superdelegater byter sida från Clinton till Obama är inte heller konstigt. Dessa är ju till stor del aktiva politiker och har sitt eget väljarstöd att tänka på. Att i nuläget gå ut och endorsa Clinton när det tycks vara kört för henne gynnar väl knappast sin egen politiska karriär. Möjligen kan man anse det var modigt att dessa står fast vid sina övertygelser, men nog kommer många av dem att börja tänka på sin egen framtid i det här läget.

Anonym sa...

Re: David.

1. Vad vill du kalla det då när saker och ting i praktiken redan är klara? Borde de andra demokratiska kandidaterna (respektive republikanska) också vara kvar fast de långt tidigare var "utslagna"? Det måste rimligen bli svaret. VISSA kandidater kan inte fortsätta medan andra lägger av.

1b. De kvarvarande staterna bryr sig inte om hur "skoj" saker och ting är. Det här är demokrati det handlar om och det är inte alltid (sällan!) skoj. Att saker och ting skall vara "skojiga" ligger EXTREMT långt ned på den demokratiska hitlistan. Förmodligen i botten någonstans i linje med "politiskt lämplig reträttid".

Du måste ta fram bättre argument för att inte HC förfarande skall betecknas som ren och skär demokratisk obstruktion.

2. Det finns inga mer eller mindre "politiskt lämpliga tillfällen" att erkänna en förlust. (Jämför: Mitt Romney. Han tog förlusten som en karl, men det kan bero (ursäkta men jag tycker att det är lite kul) på att han faktiskt är karl ;-))

Johan Ingerö sa...

Båda makarna Clinton arbetade väl i McGoverns kampanj? För övrigt inser jag inte varför någon skulle vilja ha stöd från världens äldsta partis mest misslyckade kandidat...

chall sa...

Det finns faktiskt en tanke bakom att hon inte tvärslutar nu... och den framfördes bland annat av Huffington posts redaktör/editorial (har glömt namnet) samt ett par av de olika DNC representanterna i diskussioner imorse på NBC och CNN.

Argumenten är att HRC har skiftat till att fokusera på postiva ordalag om demokraterna, även Obama, för att få henne väljare att verkligen vara måna om att gå och rösta (i presidentvalet).

Det är ingen hemlighet att det är fler HRC anhängare som kan tänkas gå till McCain eller inte rösta i jämförelse med dom som röstar på Obama (dom kommer f.ö. mest att inte rösta efter McCain är för höger för dom).

Så nu handlar det om att kliva av med grace och försöka hela partiet. Hon kommer meddela det efter 3 juni valen - kampanjen sa 6-7 juni....

Och jag tror faktiskt att det kan stämma. Inte för att hon har en gloria runt huvudet men hon är ju inte helond som vissa vill få det till.

Tobias Levander sa...

Att det är kört för Hillary har jag sagt länge, men jag tycker samtidigt att hon gör rätt som håller så länge som det som det går. Barack Obama har faktiskt inte vunnit den majoritet han behöver för att vinna nomineringen (oavsett hur man räknar) och kommer inte heller att göra det under innan de sista primärvalen.
Många hade hoppats på Hillary och det är i någon mån hennes förbaskade skyldighet att fortsätta så länge hon kan, har råd med det och inte skadar sitt eget eftermäle.
Mike Huckabee gav heller inte upp innan John McCain slutgiltigt fått en majoritet av kongressdelegaterna och ingen anklagar honom för att ha förstört det republikanska partiet. Tvärtom, den tidigare i stort sett okände guvernören från Arkansas har nu blivit en viktig republikansk röst i media.
Jag tror att den utdragna primärvalskampen gynnat Obama mer än en kort primärvalskampanj gjort (förutsatt att han då blivit nominerad), då den exponerat flera av hans svagheter och gett honom mer tid att bemöta avslöjanden om hans kontakter med personer som pastor Wright och Bill Ayers.
För övrigt anser jag att herr Ingerö underskattar George McGovern. Få söker hans stöd, men han är en riktig tuffing. På några få år lyckades han bygga upp ett tidigare icke-existerande demokratiskt parti i South Dakota och vinna en senatsplats. Han var dock en katastrof i ett nationellt val (han lyckades inte ens vinna sin hemstat) och han tillhör inte de första en presidentkandidat söker sig till för stöd. Likväl är han en viktig politiker och det har på sistone påståtts att "the McGovern coalition" från 1972 skulle vara en bra grund för att bilda en majoritet under 2000-talet.
Fantasi eller inte, men välutbildade vita, svarta, latinos och andra minoritetsgrupper har i alla fall blivit fler de senaste årtiondena.

Peter sa...

Stöd från McGovern? Hur många minns egentligen McGovern? Det var ju så länge sedan han var kandidat att Giuliani röstade på honom (leta gärna upp Giulianis förklaring, den är lika skrattretande som hans kandidatur)...

Vad man istället kan fråga sig är varför någon skulle vilja ha stöd från USAs värsta president i modern tid?
Det verkar ju som om republikanerna vill förlora i år.

Tobias Levander sa...

Stöd från USA:s värste president i modern tid? President Carter har redan gett sitt stöd till Obama.