2008-04-23

Precis så stor marginal hon behövde

Det blev tio procentenheters skillnad, alltså dubbelsiffrigt. Hillary Clinton hamnar på offensiven och kan nu fortsätta fråga det hon frågade igår: Why can't Obama close the deal?

Hon kan dessutom fortsätta argumentationen sedan tidigare att Obama inte kan vinna de stora stater som blir avgörande i höstens val, Ohio, Pennsylvania osv. Med det som grund kan hon försöka övertyga superdelegaterna att Obama inte kommer kunna vinna i november, därför bör de välja henne.

Den första frågan, varför han inte kan avsluta det här är både intressant och tämligen relevant. Trots ett numera stort finansiellt övertag och ett nästan ointagligt försprång (iom kvällens resultat minskar gapet med bara 12-16 delegater) lyckas han inte vinna i Pennsylvania. En förklaring kan vara att media inte skriver så mycket om hur stort övertag Obama faktiskt har. Väljarna kan mycket väl uppfatta det som att det är jämnt och att deras val spelar större roll än det gör. En annan är att många demokratiska kärnväljare, vita arbetande män och kvinnor inte känner sig helt bekväma med Obama.

Nåja, onward mot Indiana och North Carolina.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en konstig fråga från Clinton egentligen, för jag tror det har minst lika mycket med henne att göra. Hon är känd, ganska populär och har en hel del pengar och personer bakom sig. Så länge hon hänger sig kvar och kämpar som hon gör blir det förstås svårt för Obama. Det rimligaste vore ju om hon kastade in handduken och gav sitt stöd till Obama, för demokraternas skull.

Unknown sa...

En annan är att många demokratiska kärnväljare, vita arbetande män och kvinnor inte känner sig helt bekväma med Obama.

Hänger inte riktigt med. Hur menar du att det skulle förklara varför Obama inte vinner stora stater? Uppriktig fråga, inte sarkasm.

Mathias Sundin sa...

Niklas: Ja, man kan ju lika gärna fråga varför hon inte kunde close the deal långt tidigare då hon hade ett stort övertag i opinionen.

Zarra: Inte alla stora delstater, men just de som är mer arbetartäta som Ohio och Pennsylvania.

Anonym sa...

Är inte det mest uppseendeväckande att McCain får mindre än 3/4 av rösterna när han redan är klar presidentkandidat. Borde inte alla republikaner sluta upp bakom honom nu?

Anonym sa...

Jag på att McCain inte fick så många av dom mest konservativas röster (dom som skulle röstat på Huckabee/Romney om dom fortfarande hade chansen). Dessutom är det ju klart att McCain blir republikanernas kandidat, vilket gör att hans anhängare inte längre behöver gå och rösta. Dessutom så kommer han nog göra klart med en VP kandidat som tar de flesta av dessa rösterna

Peter sa...

Bara en kort kommentar. Det blev inte dubbelsiffrigt, just nu så leder Clinton med 8.6 procentenheter med 99,44% av distriken räknade.

Niklas, Clintons kampanj har större skulder än tillgångar, så antingen så måste hon få in mer pengar eller så måste hon ta av den egna förmögenheten igen.

Gällande McCain och de 72.3% av rösterna som han ser ut att få, precis som det inte finns några skäl till McCainanhängare att rösta så finns det ju inte heller inte några skäl för hans motståndare att rösta, han är deras kanidat vare sig de vill eller inte.
Och om han väljer en vicepresidentskandidat för att försöka få tillbaka konservativa väljare så är det en stor chans att detta kommer att trycka bort oberoende väljare.

McCain/Santorum kanske? Han är ju från Pennsylvania också...

Peter sa...

Siffrorna som delstaten valmyndighet rapporterar är gamla, Det är 9,4% och inte 8,5%.

Krävs dock 0,1% till för att det skall bli dubbelsiffrigt vid en korrekt avrundning ;)

David Holmberg sa...

Frågan är om det inte börjar bli mer och mer sannolikt att det fakstiskt blir en gemensam biljett för Obama och Clinton.

Det börjar nu bli svårt även för Obama att nå fram till 2025 delegater som krävs för säkrad seger.

Gunilla sa...

Komiskt med Clinton-kampanjens spinning. Skulle inte förvåna mig om hon fortsätter påstå att hon vunnit med dubbla siffror i Pennsylvania (differensen verkar bli 9,2 %) precis som hon – och medierna – fortfarande påstår att hon "vunnit Texas".

Anonym sa...

Peter:

Visst. Poängen var i alla fall att hon haft tillräkligt med pengar för att göra en rejäl kampanj, även om mindre än Obama. För övrigt hörde jag att hon fick in en hel del kulor direkt eftersom vinsten häromdagen.

Vad gäller missnöjet med McCain så känns det som om han inte behöver oroar sig alltför mycket för de konservativa. De som är för konservativa kommer väl knappast rösta på Clinton eller Obama? Även om de visserligen kan stanna hemma istället för att rösta. Möjligheten är väl att en stark konservativ kandidat ställer upp i valet, t.ex. Ron Paul. Hur stor är den chansen/risken?