2008-04-17

Obama klarade sig hyfsat

De flesta verkar eniga om att Barack Obama inte ha någon bra debattkväll igår. Jag håller inte helt med. Självklart var det inte bra för honom att han fick ägna stor del av de första 45 minuterna åt att förklara vad han menade med att folk är bittra och vad hans pastor sagt. Men han hade ett tydligt och genomtänkt svar som löpte som en röd tråd genom det han sa och som hela tiden lyfte fram hans centrala kampanjbudskap.

På varje fråga om pastor Wright eller något annat kontroversiellt så började han med att förklara hur han såg på just den grejen. På slutet av svaret sa han något i stil med att detta är den sorts politik som gjort att vi inte får något gjort i det här landet. Det ägnas en enorm uppmärksamhet åt saker som kandidaterna säger fel eller någon i deras närhet säger fel, istället för de viktiga, stora frågorna. Ska vi få förändring måste vi sluta med det och det är vad hans kampanj handlar om.

Trots 45 minuters inledande debatt om för Obamas trista samtalsämnen lyckades han upprepa sitt budskap ett otal gånger. Vad Hillary Clintons budskap var under samma tid har jag faktiskt ingen aning om.

Det är för övrigt en reflektion man kan göra om hela kampanjen. Obamas budskap är väldigt tydligt. Hillary Clintons är otydligt. Det är ett plåtter av så mycket olika saker. Vad vill hon uppnå som president? Det vet jag inte. Vad vill Barack Obama uppnå? Han vill förändra politiken och politikerna för att lösa stora svåra problem.

Att Obama är så klar och tydlig med sitt budskap är en anledning till att han leder över Clinton.

Nåja, se och döm för er själva:

2 kommentarer:

David sa...

Som Democracy in America påpekar förde Hillary faktiskt fram en mycket kontroversiell idé om amerikansk kärnvapenstrategi i mellanöstern - något som moderatorerna var helt ointresserade av. Proffsigt...

chall sa...

Personligen blev jag uttråkad och tyckte att det lös igenom att båda kandidaterna är trötta och börjar luta sig mot sluggertaktiken och smånypen.

Jag tror kanske att Obama är bättre än Clinton, vilket jag aldrig trodde jag skulle säga, men samtidigt är det man ser på tv och läser i tidningarna så oerhört "superficial" för tillfället - det är sluggerstil och inte riktigt lika målinriktat.

Vad Mccain tycker längre är svårt då han inte syns eller hörs.... svårt valläge...