2008-04-07

En spik kistan, eller en ny väg framåt?

Mark Penn har varit lojal med Clintons under en lång tid. Han har varit Hillary Clintons chefstrateg, är rådgivare åt Bill Gates och VD för stora PR-firman Buston-Marsteller. Jag har nyligen läst ut hans bok Microtrends. Det mesta har under en lång tid gått Mark Penns väg. Men kröningen, att guida Hillary Clinton till Vita huset har han misslyckats med.

Nu får han gå från kampanjen efter det framkommit att han jobbat åt den colombianska regeringen som försökt få till ett bilateralt frihandelsavtal med USA. Den typen av frihandelsavtal som Hillary Clinton motsätter sig. Han försökte be om ursäkt, vilket resulterade i att hans kontrakt med den colombianska regeringen sas upp. Ursäkten gjorde inte att kritiken la sig och då är det bara avsked kvar.

Att tvingas sparka sin chefstrateg brukar vara dåliga nyheter för en kampanj. Och kanske är det även så i detta fall. Men i Clintons läge så måste något nytt göras och många har förknippat Mark Penn med den hittills misslyckade strategin. Jag undrar om inte Clintons trots allt är lite nöjda. De fick den anledning de behövde för att sparka honom. Så detta kan vara en ny väg framåt.

Eller en spik i kistan. Clinton-kampanjen har inte flyt just nu. Det såg lovande ut för ett par veckor sedan när Obamas pastor tröskade runt i media. Men så kom storyn om vad som hände på flygplatsen i Tuzla, där Hillary Clinton utsattes för eldgivning enligt henne själv. Enligt verkligheten så var så inte alls fallet. Efter det kom storyn om Penn som nu kulminerar. Häromdagen avslöjande dessutom NY Times att en berättelse som Hillary berättar i sina kampanjtal inte stämmer.

Min åsikt är att om Clinton utnyttjar detta som en möjlighet att testa något nytt så är det en ny väg framåt. Den strategi hon försökt hittills räcker inte. Jag tror inte det går att vända hennes kampanj oavsett vad hon gör. Men gör hon inget vet vi hur det kommer sluta.

DN, SvD.

Inga kommentarer: