2008-04-10

Ditt och datt

Barack Obama möts ofta som en rockstjärna. Det är tur att han blev politiker, för någon rockstjärna hade han nog svårt att bli. I alla fall sångare. Kolla det här klippet när han sjunger happy birthday för en gammal senator från Pennsylvania.

Politico funderarom John McCain kan vinna i Kalifornien. Ingen republikansk presidentkandidat har vunnit där på 20 år. Men Schwarzenegger har två gånger blivit vald till guvernör och står åsiktsmässigt nära McCain. Dock med en stor skillnad. McCain är mot fri abort, Schwarzenegger är för. Det finns dock en annan fråga som kan avgöra till McCains fördel mot Barack Obama. Körkort till illegala invandrare. Obama är för, McCain mot.

Stu Rothenberg uppdaterar sin lista över de tolv platser i representanthuset som är mest troliga att byta parti i valet i november.

Barack Obama börjar försiktigt lansera sina argument för att skippa offentlig finansiering av sin kampanj. Något han lovade ta emot förra året och dessutom försöka få den republikanska motståndaren att göra samma sak. Mycket talar för att McCain kommer ta mot pengarna, men alltså inte Obama:

“We have created a parallel public financing system where the American people decide if they want to support a campaign they can get on the Internet and finance it, and they will have as much access and influence over the course and direction of our campaign that has traditionally reserved for the wealthy and the powerful.”

Marc Ambinder tippar vilka som är troligast att bli vicepresidentkandidater. Listan toppas av guvernören i Minnesota Tim Pawlenty för McCain och Joe Biden för Obama.

60 miljoner dollar. Så mycket har Obama spenderat på 100 000 reklaminslag i tv hittills under kampanjen. Hillary Clinton har hittills kört ungerfär 60 000 inslag. Det kan jämföras med John Kerrys 19 000 fram till mars 2004.

John McCain fick in 15 miljoner dollar under mars. Hans bästa månad hittills, men långt efter Barack Obamas 40 miljoner.

4 kommentarer:

chall sa...

lite förvånad över VPkandidaterna som du skrev... Hade väl kanske inte hoppats på Biden direkt men det klart, han är väl "säker".

Republikanerna tror jag nog fortfarande kan tänkas välja en av de "gamla" kandidaterna som hamnade efter McCain - typ som Romney dårå... men det klart, en guvernör har väl inte varit så fel förr?!

Mathias Sundin sa...

Som jag skrev någon annanstans så är inte en guvernör fel för McCain. Men han behöver inte en, eftersom han ställer upp mot en senator som också saknar den erfarenheten.

Biden var nog mest ett försök för att sticka ut hackan me thinks.

Tobias Levander sa...

Jag har sagt det förut, men jag tror på Rob Portman som republikansk vicepresidentkandidat. Han är hyfsat ung, men är erfaren och han kommer från en delstat (Ohio) republikanerna måste vinna, men där de haft svårigheter på sistone (det republikanska partiet lär vara i upplösningstillstånd där).
Jag har svårigheter att spekulera om en vp-kandidat för Obama, men gamle Sam Nunn borde vara vad han behöver; en erfaren mittenpolitiker med långvarig erfarenhet av utrikes- och säkerhetspolitik.
I slutänden bör man komma ihåg att det i de flesta fall inte spelar så stor roll vem som blir vicepresident, då de sällan får något inflytande (Cheney är ett undantag) och relativt sällan får efterträda presidenten (de två senaste examplen är George HW Bush och Lyndon B Johnson).

Tobias Levander sa...

De två senaste exemplen är förstås (i omvänd kronologisk ordning) George HW Bush och Gerald Ford, inte LBJ. Pinsamt av mig.