2008-03-04

Vem vill svenskarna se som president?

Hillary Clinton, om kvinnorna får välja. Barack Obama, om männen får välja. Sammanräknat blir det Obama. Sen finns det några enskilda udda fåglar som tycker John McCain eller Mike Huckabee.

Det är Timbro som frågat svenska folket. Läs mer hos Billy McCormac.

Klicka för större bild.

7 kommentarer:

magnus sa...

Sossemarinering och svensk propagandajournalistik i siffror.

:-( Anti-sosse.

Anonym sa...

Jag tycker snarare att det är obegripligt att republikanerna är så pass stora i USA. Det är ett religionsstyrt pajasparti som önskar att det var 1952 igen.

Anonym sa...

magnus 12:59 PM:

Håller med, har aldrig sett ett enda positivt repotage/artikel om (r) i svensk media i den här kandituren och då har jag ändå följt den rätt så bra. Den enda gången jag har sett frihandel nämnas var när SvD intervjuade olika personer om vilken de hoppades skulle vinna och en person svarade McCain och nämnde frihandeln.

Det känns också synd att svensk media inte riktigt verkar sätta sig in utan i stället fokuserar på att Clinton är en kandidat som kan föda barn (är kvinna) och att Obamas hudpigment har en annan nyans än motkandidaterna (är mörkhyad). Har framför allt sett många svenska vänsterbloggar som verkar hålla på Clinton bara för att hon är en kvinna, utan att ta upp några egentliga sakargument som skiljer henne från Obama. Vissa säger också rakt ut att det skulle de vill ha henne som president bara för att hon är kvinna.

Anonym 1:22 PM:

Innan jag började följa politiken i USA nogrannare tyckte jag också att det var obegripligt hur någon kunde rösta på (r) men det tycker jag inte i dag. T.ex. har McCain en bättre syn på frihandel än Obama, och han har en bra miljöpolitik. Visst, jag tycker inte heller att USA ska stanna i Irak i 10 000 år, att abort ska vara förbjudet, eller att bara rika ska få skattesänkningar, men (r) är inte bara dåliga.

Svar på dina två "påståenden" om (r):

1) Kan du nämna någon av presidentkandidaterna som varit ateist/icke-kristen? Inom demokraterna har det också varit attacker mot t.ex. Obamas religion och att han inte är religiös nog, vilket han har gjort kraftiga tillbakavisningar emot.

2) Att många inom ett parti är konservativt innebär inte att man vill skruva tillbaka klockan utan genomföra förändringarna i en sådan takt så att man inte blir överrumplad av konsekvenserna.

Anonym sa...

Jag är knappast förvånad, det är ju ingen här som känner till nåt annat än Hillary och Obama. Svensk massmedia anser ju att det bara finns en sida i valet: demokraterna. Det är ännu ett underbetyg till svensk massmedia som ju inte skriver en rad om McCain. Vem är det? McCain, aldrig hört talas om honom? I SVTs och TV4s morronsoffor rynkas det bekymrat på pannorna när man vrider och vänder på - just det - demokraternas kampanj (sic) och man tycker såååå synd om stackars Hillary och undrar varför vissa tycker så illa om henne, hmmm konstigt. Detta fokus på demokraterna skulle vara begripligt i just det speciella läge som råder nu, men det har varit sånt ensidigt fokus hela tiden, ända sedan starten i Iowa. /M. Rosendahl

David Holmberg sa...

Just de ökande protektionistiska inslagen i Hillarys och Obamas kampanjer är lite oroande för svenskt vidkommande. Sverige har ju ett stort handelsöverskott med USA och gynnas knappast på inskränkt handel (läs tullar).

Dock ligger ju demokraterna mycket närmare svensk politik än republikanerna. Talande för det är ju att även Reinfeldt håller på Obama.

Anonym sa...

Visst är det så att svensk media vinklar och ger lite information om republikanerna, men svenska folkets åsikter är trots allt mer i linje med Obamas och Clintons än McCains och Huckabees.
Båda Obama och Clinton är ju höger ur en svensk synvinkel...

Anonym sa...

Håller med magnus ovan som sa nåt om marinering. Det är väl nåt sånt vi svenskar så sakteliga vaknar upp ur efter nästan 70-års sossestyre. Vi har blivit så vana vid att staten ska ta hand om det mesta från vaggan till graven att vi ser höga skatter som en välsignelse. Många svenskar tror t.o.m. att det var Per-Albin och Erlander som skapade vårt välstånd... Tja, vad ska man säga?
/M. Rosendahl