2008-02-13

Väntade segrar för McCain och Obama

Ingen är förvånad över att både Barack Obama och John McCain vann alla tre primärvalen i natt.

Virginia: Obama 64, Clinton, 35 - McCain 50, Huckabee 41
Maryland: Obama 60, Clinton 36 - McCain 55, Huckabee 30
DC: Obama 75, Clinton 24 - McCain 68, Huckabee 17

Vad som är riktigt intressant hos demokraterna är att Obama nu har börjat bryta upp Clintons koalition av väljare. Hittills har Clinton varit starkast hos de mer traditionella demokratväljarna som vit arbetarklass och hispanics och även hos äldre väljare. Obama har varit starkare hos unga väljare och independents och svarta.

I Virginia och Maryland blev det nästan oavgjort bland vita väljare och i gruppen väljare över 65 år. Clinton vann fortfarande gruppen vita kvinnor men med mindre marginal än tidigare. Obama presterade också bra hos hispanics, i Virginia fick han tex 54 % av deras röster.

Trots John McCains vinster så fortsätter han att ha problem med de mest konservativa väljarna i partiet. Trots övertygande segrar i både Maryland och Virginia så förlorade han gruppen "very conservative" i båda staterna.

Framöver så siktar Hillary Clinton in sig på att ta i alla fall en vinst i Wisconsin innan 4 mars då hennes måste-stater Texas och Ohio röstar. Obama leder där men med en hyfsat liten marginal, 45-41 i en undersökning och med lite större i en annan, 50-39, Samtidigt kommer nyheter att hennes vice kampanjmanager Mike Henry slutar.

McCains kampanj börjar tröttna på Mike Huckabee nu. I ett memo påpekar de att det nu är matematiskt omöjligt för honom att vinna nomineringen. Huckabee behöver 950 delegater för att komma över de 1191 som krävs, det finns 774 delegater kvar att slåss om. Men Huckabee säger att han stannar i racet tills någon har nått 1191.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Obama bryter nu även in bland Hillarys kärntrupper såsom bl.a. kvinnor och det ser därmed ut som om Obama kommer att ta hem nomineringen, det mesta tyder på det. Obama har även försteg i kampanjfinansieringen och inte den turbulens i kampanjledningen som Hillary har. /M. Rosendahl

David sa...

Jag har fått intrycket av att Obama plockar många av de som skulle röstat på Edwards, stämmer det?

Peter sa...

Det är ju uppenbart att McCainkampanjen vill att Huckabee skall ge upp.
Väljarna visar ju inte riktigt någon enighet för McCain, dock om nu Huckabee skulle lämna så vore ju den enigheten som då uppstår lika trovärdig som omröstningar i en enpartistat.
Sen kan det även påpekas att Romney vann 6%, 6% och 3%... Trots då att han har lagt ner.

Om något skulle hända med McCain mellan nu och konventet så är det ju uppenbart en fördel att ha näst flest delegater.
Huckabee har ju sagt att han skaffade en utbildning i mirakel och inte matematik.
Så han hoppas väl på ett Pat Robertson-mirakel...

Anonym sa...

Vi får se hur det går i Texas (228 delgater)och Ohio (161)den 4:e mars.
Vinner Obama även här är det nog svårt för Hillary att hämta in försprånget.

Sen är det här med superdelgaterna.
Skulle förvåna om de går emot resultaten i delstaterna, men man vet aldrig. Är den som har koll på denna grupp?

Sen verkar amerikanarna tycka att det är dags för förnyelse. Hillary tappar nog mycket på att hon är en Clinton och man är trött på att behöva återuppleva 1990-talet igen.

Erik

David Holmberg sa...

Enligt CNN har folk i Clintonkampanjen uppgraderat Ohio och Texas till "must win". Okej, om man knappt förlorar Ohio är det nog möjligt att hon hänger kvar till Pennsylvania. Men ska Hillary bryta Obamas moment så är nog en vinst redan i Wisconsin nödvändig, skulle jag vara Hillary skulle jag satsa en stor del av reklamkassan på Wisconsin. Giuliani kan tipsa om hur fel det kan vara att satsa stort på ett avgörande som kommer sent.

hmm.. gmail-inloggning kan bli fel. Just nu är det två david i tråden..

Anonym sa...

Till skillnad från Pat Robertson är Mike Huckabee faktiskt en riktig baptist och inte en pingstvän vars största intresse är att tjäna pengar på "mirakel". Har sett 700club. Först ett nyhetsinslag som är rätt bra. Därefter reportage som kan vara bra. Men därefter kommer ett stycke där de skall be för sina tittare som har skickat in förslag. Men där händer det något för Pat Robertson känner av hur hans tittare blir mirakulöst botade från alla möjliga åkommor som cancer med mera. Sedan bjuder han gärna in folk som Joyce Meyer och Benny Hinn.

Sedan undrar jag om det skulle hjälpa om dessa domare gick i pension om den presidentkandidat som Pat Robertson vill ha skulle bli president den frånskilde och omgifte notorisgt otrogne som har levt med två bögar och abortförespråkaren Rudy Giuliani.

Peter sa...

Man kan ju fråga sig varför Huckabee skall lägga ner sin kampanj, hans siffror stiger ju.

Utifrån de siffrorna så är det ju inte så konstigt att McCain gör sitt bästa för att få den republikanska basen att tycka om honom.