2008-02-06

Vi trodde det skulle vara klart nu

Hela tiden har det pratats om den avgörande Super Tuesday. Det stämde bara till hälften. Det republikanska racet är i praktiken klart. Hade Mitt Romney tagit hem alla de stater som Mike Huckabee vann hade han kunnat hänga kvar. Nu gjorde han inte det och Mike Huckabee tog nog över andraplatsen från honom i natt. John McCain tog hem ett stort antal stater och inte minst de stora som New York, New Jersey och Kalifornien.

Romney och Huckabee borde dra sig ur. Båda borde göra det med tanke på framtiden. Mitt Romney kan ställa upp igen om fyra eller åtta år. Samma sak med Mike Huckabee och som också borde ha en mycket bra chans att bli vicepresidentkandidat.

Det demokratiska racet är ännu jämnare nu när rösterna är kastade än innan. Barack Obama har tagit in den ledning Hillary Clinton har haft men inte riktigt ryckt åt sig ledartröjan. Han vann många delstater, inte minst i Södern, men hon vann stora New York, New Jersey, Kalifornien och inte minst Teddy Kennedys Massachusetts. Vi kommer inte se något avgörande innan mars, om ens då.

Dags att sova en stund.

11 kommentarer:

Peter sa...

Finns inget skäl för Huckabee att hoppa av, speciellt då om Romney kommer att hoppa av. Uppenbart sett från resultatet idag så har McCain fortfarande problem med konservativa väljare. Frågan är vad som händer om det bara är McCain och Huckabee kvar. Nu blir ju schemat lite lättare också, och det är 988 delegater kvar att slåss om.
Vill McCain slippa Huckabee så får han nog allt lova honom vicepresidentsposten.

Förövrigt så vore det nog också en fördel för McCain också om det visar sig att konservativa republikaner väljer honom över Huckabee.

Anonym sa...

Skulle inte Huckabee som vicepresidentkandidat göra det svårare för McCain att övertyga andra än folk som ändå hade gått och röstat på republikanerna?

//JJ

Peter sa...

Johan, tror inte att Huckabee vore ett bra val för vicepresidentskandidat för att vinna blåa eller lila stater. Dock så kanske det innebär att folk inte stannar hemma i röda stater.

---

Varje av Romneys delegater har hittills kostat $1.16 miljoner. Huckabee har fått 20 delegater för varje $1 miljon han spenderat.
De siffrorna säger en hel del om varför Romney borde hoppa av och varför Huckabee troligtvis inte kommer att göra det.

David Holmberg sa...

Hörde nyss en intressant sak på CNN. Om Obama jämnar ut under de forstatta staternas primärval kan det uppstå en situation där ingen av kandidaterna når de nödvändiga 2025 deltagare för att vinna i konventet.

Hur kan det så komma sig? Jo, Floridas och Michigans delegater blev ju av med sin rösträtt i konventet. Det verkar vara komplicerat men vill det sig riktigt illa kan det bli jurister som står för avgörandet.

Anonym sa...

Aftonbladets nätupplaga gör störst grej av att Hillary vann Kalifornien med en stor bild på en leeende segertalande Hillary; nu tar vi tillbaka Amerika, säger hon. Undertill endast en mindre bild på en tvetydig McCain; nu är det vi som är favoriter, står det. De stackars svenskar som endast får sig detta till livs måste ju tro att supertuesday innebar att Hillary nu är klar som president(kandidat). Den stora grejen är ju precis tvärtom: McCain är närmast klar som republikansk kandidat (!) och mellan Hillary och Obama har striden hårdnat än mer. Eller? Och Ekots 9-sändning talar i påanonnsen endast om "medvind" för McCain och säger att Huckabee och Romney fortfarande "är att räkna med". Grumligare analys får man leta efter. /M. Rosendahl

Anonym sa...

Hej,

Jag tror Peter har rätt. Om Romney är så ekonomiskt kunnig som han säger sig vara förstår han att investeringen inte lönar sig. Konkurrenterna tillverkar lika bra delegater som Romney, men till ett mkt lägre styckepris. Det funkar inte i längden för Romney. Pengarna förde honom långt, likväl nådde han inte fram. Det är annat med Huckabee. Han verkar hålla igång av två skäl - ogillar Romney och tycker att det är roligt. Om Romeny försvinner är bara det roliga kvar.

Hälsar
Patrik

Unknown sa...

McCain vill förstås ha kvar The Huckster så länge Romney hänger kvar i racet - det är ju splittringen bland de värdekonservativa (vilket jag i o f s tycker att McCain också är) som har gett honom den klara ledning han har. Svårt att se att Romney skulle hoppa av så länge han är tvåa och har teoretisk segerchans. Och en stor del av den republikanska basen behöver en kandidat som attackerar McCain, vilket ju Huck inte kommer att göra.

Huckabee har sannolikt vp-nomineringen i fickan redan. Han verkar vara idealisk - tillräckligt konservativ för att mobilisera evangelisterna och tillräckligt sympatisk för att inte stöta bort McCains mittenväljare.

Frågan är vem Clinton eller Obama kommer att söka som vp. Edwards vann en massa respekt, men han ligger väl långt till vänster och verkar dessutom inte vara någon pålitlig röstfiskare i Södern (vilket han visade med sin svaga showing i SC).

Spännande är det i vilket fall.

Unknown sa...

Eller är Romney verkligen på väg ut? http://talkingpointsmemo.com/archives/177233.php

Mathias Sundin sa...

Bra poäng ang. Huckabee Peter.

Ska bli spännande att se hur de olika kampanjerna agerar nu de närmaste timmarna.

chall sa...

Jag tror inte att Romney hoppar av, även om han har slösat massor med pengar. Varför? Han är för stolt, det är för jämt och Huckabee har inte gjort så bra ifrån sig i norr.

Troligtvis kommer väl inte Huckabee att göra bra siffror i DC heller?!

Vad gäller Huckabee som VP... jag hoppas verkligen inte det. Han är inte bara skeptisk till evolution utan direkt emot den. Undra om inte genomslagskraften mot naturvetenskap i såväl skolor som forskning skulle öka massivt med det?!

Anonym sa...

"Hade Mitt Romney tagit hem alla de stater som Mike Huckabee vann hade han kunnat hänga kvar. "

Märkligt. Att Romney skulle kunna vinna de aktuella sydstaterna (exkl. West Virginia) har väl aldrig ens varit aktuellt. Folk som hävdar att Huckabee till lejonparten tar röster från Romney är ute och cyklar. Det är de facto McCain som är tvåa i de flesta av de stater där Huckabee har segrat. Dessutom känner väl alla till de evengelikalas aversion mot sekten LDS.