2008-01-05

Obamas strypsnara

Barack Obama har kopplat ett mycket effektivt grepp om Hillary Clinton. Nästan vad hon än gör - och hon måste göra något! - så betonas och förstärks hans argument.

Obamas argument är ungefär följande: Vi måste lämna the politics of fear och återuppta the politics of hope. Han betonar att det inte bara handlar om att naivt hoppas, det krävs mer än så och så ger han exempel på olika resultat som politics of hope har gett. Ska vi uppnå detta måste vi ta någon som ännu inte förstörts av Washington. Vi kan inte heller fortsätta med en politik som handlar om att riva ner varandra, vi måste ha en politik som bygger upp landet.

Hillary Clinton måste på något sätt kritisera Barack Obama annars kommer den våg han surfar på öka till tsunamistyrka och svepa bort henne. Men så fort hon attackerar honom förstärks hans grundargument. Hon blir ännu mer en symbol för Washington och the politics of fear. Det kan liknas med en strypsnara som dras åt mer varje gång hon rör sig. Men om hon inte rör sig så kommer hon långsamt strypas ändå.

Clintons kampanj har en del väldigt svåra beslut att fatta. Om Obama vinner i New Hampshire måste de såsmåningom attackera honom. Det är en enorm risk de tar då. För det stärker som sagt hans argument.

Hittills verkar de ha valt att Hillary ska lyssna och svara på frågor mer än att prata och att prata mer om unga människors situation. Jag tror inte det räcker. Obama sveper nu över New Hampshire. Alla de 3000 personer som lyssnade på honom i Nashua idag kommer gå hem och berätta för sina vänner om den fantastiska känslan som han gav dom. Och så kommer tusentals människor hinna göra fram till nästa tisdag.

Hillary Clintons chans är debatten ikväll. Hittills har Obama inte presterar så bra i debatterna. Det verkar inte riktigt vara hans format. Hillary däremot har presterat bra flera gånger. Hon måste nu tvåla till honom på precis rätt sätt. Det blir verkligen inte lätt.

3 kommentarer:

Peter sa...

Uppenbart så skötte du dig när du träffade Obama. Som tidigare nämnts, Obama skyddas av Secret Service.

Anonym sa...

I vilket skede av nomineringsprocessen brukar kandidater börja uttala sig om vem de vill dela "ticket" med? Har det hänt att kandidater redan i ett så här tidigt skede går ihop med andra kandidater för att göra sig starkare, eller tillkännager man bara vicepresidentkandidat efter nomineringen är klar?

Mathias Sundin sa...

Det har säkert hänt någon gång i historien men nu för tiden händer det inte. Inte officiellt iaf. Korrigera mig någon om ni känner till något exempel i närtid.