2008-01-01

Obamaland

Säkerhetskillen i passkontrollen hoppades på Rudy Giuliani. Obama gav han inte mycket för, mycket snack men väldigt lite substans, menade han. Men värst skulle vara med Clintons i Vita huset i åtta år till. Se hur det gick med terrorismen efter de första åtta åren, sa han.

Jag sitter på flygplatsen i ett snöigt Obamaland, Illinois, Chicago. Ska snart vidare till New Hampshire. Får man tro den sista opinionsundersökningen från Des Moines Register kan Iowa bli ett första steg för att göra hela USA till Obamaland. Han tar där ledningen före Hillary Clinton och John Edwards med 32 % mot 25 % och 24%. Men undersökningen ifrågasätts eftersom den räknar med att så mycket som 40 % av de röstande är independants. En siffra som ingen kampanj räknar med. I ett par andra undersökningar leder Clinton knappt före Obama och Edwards.

På den republikanska sidan behåller Huckabee ledningen i samma undersökning med 36 % före Mitt Romney på 26 %. McCain är trea med 13 %.

De sista reklamfilmerna som ska köras i Iowa kommer ut nu. Edwards låter en väljare prata för honom om hur Edwards tänker kämpa för att han får behålla jobbet och stå på hans sida eftersom han inte tar pengar från lobbyister. Det sammanfattar Edwards populistiska budskap (vilket har en positivare mening i USA) som han kört med senaste tiden. Det verkar framgångsrikt.

John McCain går på riktigt hårt i säsongens första riktiga negativa attackreklamfilm. Först visas bilder på terrorister runt om i världen. Sedan visas en bild av Mitt Romney där det påstås att han säger att en president inte behöver erfarenhet av utrikespolitik. John McCain for president, som avslutning. Av någon anledning verkar McCain kunna komma undan med den här typen av attacker, kanske därför att Romney attackerat honom ganska hårt. Men det här är hårdare. Den kommer dock troligen bara köras på nätet.

McCain är för övrigt i New Hampshire och jag ska försöka leta mig fram till i alla fall ett av hans kampanjmöten i morgon. Han har enligt en undersökning nu tagit ledningen i delstaten.

Både Barack Obama och Hillary Clinton fick in över 100 miljoner dollar under 2007 till sina respektive kampanjer.

Ron Paul var inte så dålig han heller. Otroliga 19,5 miljoner dollar sista kvartalet.

1 kommentar:

Peter sa...

En gissning, ingen av de andra republikanerna kommer att gå ut med hur mycket pengar de drog det sista kvartalet förrän de måste.

Detta då ingen av dem troligtvis är i närheten av vad Clinton eller Obama drog in (om båda ha dragit in minst $100 miljoner så innebär det att Clinton har minst samlat in $9 miljoner och Obama $20 miljoner) och om det är riktigt illa inte heller är i närheten av vad Paul samlade in.

Med tanke på läget i det republikanska fältet så kan dåliga siffror gällande insamlandet ytterligare sänka en kampanj.

Men jag kan ju ha fel...

Förövrigt, jag gissar att folk kommer börja att hävda att Paul är en demokrat om det visar sig han drar in mest pengar av republikanerna. Eftersom ingen av de riktiga republikanerna lyckats med det.

Ron Paul då som Fox "Fair and Balanced" News nu har bestämt sig att sparka ut från deras tvsända debattforum dagen innan valet i New Hampshire.
Som någon bloggare kommentarade, Fox News har klagat över att demokraterna inte vågar komma till dem, nu verkar de själva vara rädda för Ron Paul...

Slutligen så får vi hoppas att allt går bra där borta.