2008-01-08

Ett budskap som kan funka för Clinton

Jag lyssnar på Hillary Clinton i en längre intervju på MSNBC. Det hon sa nyss kände jag kan fungera mot Barack Obama. I lugn och resonerande ton pratade hon om Martin Luther King och menade att det var inte bara hans otroliga "I have a dream"-tal som var hans stora verk. Det var att han jobbade med president Johnson för att driva igenom Civil Rights Act som verkligen gjorde honom odödlig. Tal kan vara inspirerande och viktiga, men efter talen måste något uträttas.

Jag tror hon kan ha något där. Men hon måste få ut det på rätt sätt, precis som hon gjorde nu. Om hon i debatten i helgen hade använt det där resonerande tonläget hade hon nått fram betydligt bättre. Det uppfattas inte som en negativ attack, utan som en full rimlig fundering.

Om det kan stoppas Obamas momentum återstår att se, men får de till det precis rätt kan det helt klart bromsa honom.

9 kommentarer:

disen sa...

Det er klart att HRC skall hålla seg borta från MLK. Det er Obama's hemmaplan helt och hållet. LBJ var en smygrasist, det vet vel alla. Hur korkat får hon bli ?

Mathias Sundin sa...

Som hon resonerade tror jag du har fel. Men visst just MLK kanske hon ska hålla sig borta från. Men argumentationen i övrigt var mycket effektiv.

Anonym sa...

Nja, om man jämför Obamas framförande med Hillary är det uppenbart vem det är som leder och vem det är som jagar. Obama pratar knappt sakpolitik. Obama talar om ”vi” ska ändra, vi ska göra skillnad, vi ska skriva historia. Han är inte någon lysande talare men har ett budskap som skapar hopp och en känsla av att alla hans anhängare tillsammans med honom kan komma att skriva historia. Clinton har inte samma driv och skapar ingen entusiasm. Det funkar dåligt att snacka ner motståndaren – det händer inget. Hon ger bara ett intryck av att vara stressad och oroad. Hon behöver en egen energizer något som skapar ett momentum. Alternativt att media sätter tänderna i Obama och han i den vevan kommer ut som en vill men inte kan.

Hälsar
Patrik

Anonym sa...

Tror det kört för Clinton.

Vinner Obama ikväll öppnar det upp för alla tveksamma väljare som inte trott han haft en chans. Det gäller t.ex alla svarta väljare.


Erik

Anonym sa...

Jag tror att negativa MLK-kommentarer kan komma att slå tillbaka mot henne själv rätt hårt. Det är en person som man (väl?) inte ger sig på i USA? Att hon dessutom gått ut med osanningar mot Obama i negativ kampanjeföring gör inte saken bättre. Negativt kampanjande är INTE bra...

Mathias Sundin sa...

Patrik: Helt riktigt om energin men ärligt talat är det ju lite svårt för dig att säga att det inte kommer funka när du inte har sett det. Det kanske du gjorde?

Jag påstår inte att jag vet exakt hur det kommer att funka, men sättet hon resonerade på i just den här intervjun kan kanske nå fram. Det kändes så iaf. Det blir inte lätt, verkligen inte. Men hon kom på det sättet hon resonerade förbi detta med negativa attacker och politics of fear.

Erik: Precis som det inte var kört för Obama under sommaren när han hade rejäla problem ett tag så tror jag inte att det är kört för Hillary nu. Svårt ja, kört nej.

Mathias Sundin sa...

Anonym: Hon sa inget negativt om Martin Luther King. Negativt kampanjande och reklam kan vara mycket effektivt om det görs på rätt sätt.

Anonym sa...

Mathias

Du har rätt att är för tidigt att räkna ut Clintons. Tror dock att hon har mycket svåra problem att övervinna.

Vi får se vad strategerna plockar fram för att komma åt Obama.

Det Hillary faller på är att hon är en polariserande figur som oberoende har svårt att rösta på.

Erik

Mathias Sundin sa...

Instämmer till fullo Erik.