2008-01-06

Delat för demokraterna, McCain i ledningen

ABC News och CNN:s undersökning som är genomförd efter Iowa visar att John McCain fortsätter öka medan Romney minskar och ingen annan håller på att ta ifatt dem två. McCain leder med 33 % före Romney på 27 %, Giuliani 14 % och Huckabee på 11 %. McCain ökar från förra mätningen i slutet av december med 4 % medan Romney tappar 2 %. Sedan i början av december har McCain ökat med 14 % medan Romney tappat med 5 %.
Kanske har Giuliani vänt den nedåtgående trenden. Sedan förra undersökningen är han upp 2 % efter att ha tappat under flera undersökningar.

Hos demokraterna är det dött lopp. Hillary Clinton och Barack Obama delar förstaplatsen med 33 % vardera. John Edwards återfinns på tredje plats med 20 % och Bill Richardson långt efter med 4 %. Trenden är negativ för Clinton, svagt ned sedan förra undersökningen i slutet av december men ned med 5 % sedan mitten av december. Obama har motsvarande positiva trend, upp 3 % sedan förra undersökningen. Samma sak för Edwards.

Men mest intressant är de andra frågorna som man ställt till väljarna. Framförallt med experience kontra change.

Hos republikanerna tycker 40 % att McCain har bäst erfarenhet för att vara president. Det är 15 % mer än för Romney. När det kommer till frågan om change leder McCain även där med 23 % som tror att han är den som bäst kan åstadkomma förändring. Men han delar förstaplatsen med Romney. McCain ligger alltså bra till på båda de viktiga områdena. Han leder dessutom på alla andra områden, mest inspirerande, störst chans att vinna presidentvalet, bäst representerar samma värdering som väljaren - och så vidare. Han är också den republikan som demokraterna gillar bäst.

Hos demokraterna så kan vi se en del underliggande problem för Hillary Clinton trots en delad ledning. Vi börjar med hennes styrka, experience. Där ligger hon långt för Obama, 46-14. Men när det kommer till change är läget det omvända, 41 % tror att Obama skulle vara bäst på att förändra medan 28 % tror det om Clinton. Och när man frågar väljarna vilket som är viktigast, change eller experience vinner change med 61 % mot 29 %. Förutom experience leder Obama på samtliga andra områden. Vilken demokrat gillar republikanerna bäst? Barack Obama.

Clinton behåller en delad ledning men måste antingen får debatten att handla om annat än change, eller få folk att tro att hon är bättre på det.

2 kommentarer:

Tobias Levander sa...

För att uttrycka det drastiskt, förändring är väldigt viktigt för trogna demokrater, medan erfarenhet mest uppskattas av trogna republikaner. Därför bör Hillary spara snacket om "erfarenhet" tills dess hon är sitt partis presidentkandidat och måste omvända osäkra väljare. Det hela blir inte bättre av att den "erfarenhet" Clinton hänvisar till är ytterst oklar. Menar hon sin tid som guvernörsfru, presidentfru eller senator? Det är minst sagt oklart.
Hillary måste förvandla sig själv till förändringskandidaten. Frågan är bara hur det ska gå till utan en ordentlig vänstersväng, då hon kanske kan dra till Edwards tidigare väljare.

Mathias Sundin sa...

Eller få väljarna att tro de andras förändring inte är mer varm luft.