2008-01-19

Bra valdag även för kvällströtta

Eftersom valen idag hålls på en lördag kommer resultaten in lite tidigare:

Republikanerna Nevada: 21.30 svensk tid.

Demokraterna Nevada: 23.00 svensk tid.

Republikanerna South Carolina: 01.00 svensk tid.

Det ser ut att bli riktigt spännade i South Carolina. John McCain har haft en hyfsat ledning efter New Hampshire men Huckabee kommer riktigt starkt i den undersökningar som är gjorda den 17:e och 18:e. Hos InsiderAdvantage, som är genomförd den 17:e, är det lika mellan de två. Hos Zogby leder McCain med en procent och hos ARG leder Huckabee med sju.

Romney leder som tidigare i Nevada.

De senaste undersökningen i Nevada för demokraterna visar på en ledning för Hillary Clinton med sex procent före Obama. John Edwards ligger där på ynka 6 procent vilket är en halvering från undersökningen dagarna innan från samma bolag. Hans väljare gick till Hillary Clinton som ökat tre och Obama som ökat två.

5 kommentarer:

chall sa...

Frågan blir ju lite om Huckabee verkligen övertygar amerikanerna om sin plan för att rädda USA från nedgången i ekonomin med sin "ta bort all inkomstskatt och gör allmänna momsen istället". Hur detta skulle öka konsumtionen har diskuterats på tvn (CBS/FOX bla) igår kväll och idag...

Att CNNs analytiker utbrast "om extremerna inom demokraterna och republikanerna vinner har Bloomberg en bra chans som independent presidentkandidat" och påvisade Edwards och Huckabee som extremerna var en lite intressant tanke. Huckabee kanske inte är lika extrem som Ron Paul men han har ju mer möjlighet att vinna primärvalet *ryser lite*.

Om ett par timmar vet vi, Edwards i SC? McCain i SC?

chall sa...

För övrigt var jag på cocktailparty igår och fick bekräftat att av de tre demokraterna som fanns där ville 2 rösta på McCain eftersom dom inte ansåg att demokraternas Irakplanering var vattenvärd. Av republikanerna sa dom "någon som inte är Huckabee eller Guiliani" men det här är ju trots allt TN så Thompsonland rakt av....

chall sa...

Första valundersökningen av republikanerna; Romney etta och Ron Paul tvåa och McCain trea....

Samt att mormonerna i Nevada röstar rakt av på Romney.

Det kommer nog bli lite bökigt därborta, men intressant.

Anonym sa...

Huckabee sjunger på en (ultrakristen) vers som inte är gångbar nationwide. Dessutom är hans Fair Tax minst sagt kontroversiell, många menar att den bara öppnar upp ännu en betydande skattekälla för big-spender-politikerna och där finns Huckabees akilleshäl. Han placerar sig säkert i topp i SC - troligen 2:a efter McCain - men sen är hans kampanj över! Punkt slut. Dom stora elefanterna, hrmmm, får istället göra upp i Florida och jag hoppas då på Rudy GIULIANI även om det blir svårt för honom om McCain får momentum från SC. Romney har en stark kampanj men den har gått knackigt med två 2:a platser i de inledande primärvalen i Iowa och NH. Romneys seger i Michigan är mycket speciell till sin karaktär eftersom han vann på att vara traktens "favorit-son" och på löften att hjälpa bilindustrin ur krisen.

Hittills har Rudys Late-State-Strategy fallit ut närmast helt enligt plan med tre olika segrare i tre olika primärval. Alltså ingen som fått urstarkt momentum. Om Huckabee skulle vinna SC får väl Michael DuHaime som är Rudys kampanjmakare rena nippran. En ny Karl Rove på g? Svåraste motståndaren för Giuliani är McCain. Om "Johnnie Mac" vinner i SC blir det riktigt tufft för Giuliani. McCain är dock inget dåligt alternativ utan fullt i klass med Rudy! /M. Rosendahl

Tobias Levander sa...

Har Rudys plan verkligen fallit "närmast enligt plan"? Mitt intryck är att Rudy tidigt hoppades på bra resultat i New Hampshire (en delstat som borde passa honom bra, då den kristna högern är svag och delstatens republikaner är ekonomiskt konservativa men socialt ganska liberala, precis som Rudy). Även om han inte vunnit verkade han hoppas på ett så bra resultat att det gjorde honom till en av huvudkandidaterna i Michigan och South Carolina, innan det var dags för Florida, där han redan tidigt räknade med att vinna. Med McCains kollaps i somras och det faktum att Thompson aldrig fick upp farten verkade saker gå i lås för honom, innan McCains återuppvaknande och Huckabees oväntade uppdykande som en betydande kandidat (något jag kan skryta med att i viss mån ha förutsett) tvingade honom att ändra strategi och sätta allt hopp till Florida. Han verkade ändå in i det sista hoppas på ett hyggligt resultat i New Hampshire, där han höll fler fler valmöten än alla kandidater förutom Romney och satsade stora pengar. Han fick nio föga övertygande procent.
Själv hoppas jag på McCain och tycker av diverse personliga (och delvis kanske irrationella) skäl inte om Giuliani, trots att han står mig ganska nära politiskt och att han gjort massor av bra saker för min favoritstad i världen, NYC. Det ska man ha i åtanke när man läser vad jag skriver om Giuliani.