2008-01-03

Andrahansröster till Obama

I Iowa kan du välja en både första- och andrahansval. Dennis Kucinich har sagt tydligt att han vill att hans supporters stödjer Barack Obama i andrahand. Nu kommer rapporter om att Bill Richardsons och Joe Bidens kampanjer uppmanar sina fans att göra samma sak. Det har dock inte bekräftats av kampanjerna

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad innebär det med andrahandsröster? Hur räknar man in dem?

Niklas Frykman sa...

"Anyone But Clinton" redan igång alltså? Jag trodde faktiskt att Biden skulle föredra henne. Hans förhållande till Obama har ju varit en smula ..eh... ansträngt?

Peter sa...

thomas, om en kandidat får mindre än 15% av rösterna så måste de som röstat på denne antingen rösta på någon annan eller avstå sin röst, dock kan också flera grupper med under 15% av rösterna gå samman om en eller flera av dessa kandidater så länge denne/dessa får fler än 15% av rösterna.

The Carpetbagger Report har en bra post om hur det hela fungerar.

Mathias Sundin sa...

Thomas: Precis som Peter säger.

Frykman: Jo, det verkar så. Lite förvånad också. Trodde det skulle vara smartare att hålla sig väl med henne än Obama.

Peter sa...

Skulle tänka mig att alla kandidater förrutom Clinton ser helst någon annan än Clinton som vinnare i Iowa.
Inte då på grund av hennes politik, utan för att det troligtvis minskar hennes försprång nationellt och i andra stater, vilket alla andra kampanjer kommer att vinna på.

En kampanj som fortfarande är ute efter att vinna, hur absymal dess chans än är, bör ju tänka mer att jämna ut fältet än att skaffa fördelar hos den som ser ut att vinna, i annat fall kan man ju lika väl lägga ner.
Såvida då kanidaten inte har en fråga den vill fortsätta driva eller att denne bara fortsätter för att när den slutligen avslutar sin kampanj kunna byta sitt stöd mot politiskt kapital hos vinnaren.