2007-12-11

Överallt Huckabee

Mike Huckabee förekommer i nyheter precis överallt nu känns det som. Anledningen till det är att hans kraftiga uppgång i Iowa också verkar har spritt sig över hela landet. Han stiger mycket snabbt i de senaste undersökningarna. Fortfarande leder Giuliani i de flesta undersökningar, men det är en krympande ledning. Samtidigt som Huckabee fått mycket bra press har Giuliani haft några rejält tuffa veckor bakom sig och det som många varnat för, en kollaps av hans kampanj, kanske håller på att inträffa.

Giuliani får ett genomsnittligt stöd på 23,5 % mot Huckabees 19,3 %. För en månad sedan var motsvarande siffror 30 % mot 9 %.

Med det sagt så ska inte siffrorna överdrivas. När någon stiger så snabbt som Huckabee så är övertygelsen hos anhängarna inte så stark, de kan lätt komma att byta till någon annan igen. Huckabees uppgift blir nu att både fortsätta öka samtidigt som han stärker stödet hos de som redan stödjer honom. Ökande siffror och mycket media ger större intäkter till kampanjen. Dessa använder han bland annat till att anställa mycket mer folk men också TV-reklam. För första gången annonserar han nu utanför Iowa, i New Hampshire och South Carolina.

Men förhållandena för honom blir allt svårare. Attackerna blir fler och fler (se exempelvis Romneys TV-reklam nedan). Han får nu också försvara sig mot kommenterar kring AIDS som han gav 1992, som en del tolkar som att han ville sätta HIV-smittade i karantän.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande om republikanerna väljer Huckabee. Hilary/Obama kommer att ha sönder honom fullständigt på evolutionsteorin.

Peter sa...

Gallup gjorde en undersökning i maj i år. Riktigt nedslående resultat... Endast 30% av republikanerna tror på evolution...
Mer positivt, 57% av demokraterna gjorde det och 61% av de oberoende väljarna.
Och lyckligtvis så ser den amerikanska väljarkåren som helhet negativt på en presidentkandidat som inte tror på evolution. Det är dock inte republikanernas förtjänst precis...

Det finns en hel del som man nog bör lära sig om republikanska väljares uppfattning, inte då bara om immigration...

Republikanerna håller ju på att låsa in sig väljarmässigt på ett sätt som inte är särskilt bra för den amerikanska demokratin. Minst två fungerande partier är ju att föredra.

Och gällande läget bland de republikanska presidentkandidaterna så ser ju det inte särskilt bra ut...

Man kan ju fråga sig om Giulianis kraftigt försämrade siffror bland det som lutar republikanskt och följer valet noga kan ha något att göra med den där affären som var "en incident som hände för tio år sen och som ingen bryr sig ett förbannat skit om". (Förrutom då de som följer valet då kanske...)
Till detta då en valstrategi som Pat Buchanan beskriver som påhittad av någon som " plays Russian roulette with four bullets in the chamber."...

Ross Douthat skrev om ett val som ingen kommer att kunna vinna för några dagar sedan. Han har fått en del respons på det.

Peter sa...

Allt är inte Huckabee, National Review har nu valt att ge sitt stöd till en republikansk presidentkandidat. Romney.

De verkar ju inte heller tro på att Giuliani kommer att klara av det hela och de vill definitivt inte ha Huckabee... Resten av kandidaterna är ju inte på väg någonstans...

chall sa...

Själv fick jag en rejäl knäpp på nästan när jag diskuterade politik senaste gången på jobbet... inte för att jag brukar vilja göra det men jag sonderade terrängen lite efter youtube debatten och lite mer.

Det nedslående är väl att mina, välutbildade, arbetskamrater inte kommer att rösta "eftersom det bara är skitpersoner". Dom ser sig som demokrater litegrann men kan inte se att Clinton eller Obama kommer göra något eftersom dom inte upplever att dessa kandidater verkligen föreslår något.

Republikanerna är så religiösa och dessutom "dom kommer inte välja en kandidat som kan tänka själv förstår du. Partiet måste bestämma över kandidaten!"

Jag blev lite ledsen och samtidigt är det ju precis så cyniskt härborta om man verkligen tittar på vilka som är involverade i politiken.

Mina lågutbildade kamrater här tänker inte heller rösta "för det spelar ingen roll vad vi gör ändå".

Jag känner mest att jag verkligen inte vill ha den här situationen i Sverige nästa val!

Anonym sa...

Hoppas att Huckabee blir presidentkandidat. Han är den kandidat jag har drömt om. Han engarede sig i politiken för abortfrågan för att få ett stopp för det folkmord som har lett till miljontals ofödda barns död. Mike Huckabee stödjer helhjärtat ett tillägg till skydd för de ofödda barnens rätt till liv i grundlagen och har genomfört ett liknande tillägg i Arkansas grundlag. Han är den presidentkandidaten jag har velat se. De andra republikanska presidentkandidaterna är bara ljummet engagerade i abortfrågan Guiliani är abortförespråkare.

Även om Mike Huckabee inte skulle kunna driva igenom ett tillägg för de ofödda barnens rätt till liv i grundlagen. Skulle han vara en president som helhjärtat skulle stödja de ofödda barnens rätt till liv. Vilket innebär att det är en större chans att han som president kommer att utse domare som kommer att vara villiga till att overturn the infamous roe v wade decision. Vilket innebär att de delstater vars lagar skyddar de ofödda barnen kan få bruka dessa lagar. Med tanke på hur resultatet ifrån andra republikanska presidenters domarutnämningar har varit så skulle jag vilja ha en president som mer tydligt utmärker de ofödda barnens rätt till liv bland sina politiska ambitioner. Mitt Romney var abortförespråkare fram tills nyligen och ändrade sig ungefär strax efter förra presidentvalet dessutom är han inte kristen utan mormon. McCain vill att aborter skall vara tillåtet i vissa fall och stödjer och stödjer embryonisk stamcellsforskning. Thompson som stöds utav NRLC är visserligen bra men han är tyvärr inte tillräckligt engagerad i abortfrågan.

Samtliga demokratiska

chall sa...

Fast att abortfrågan kan ges så mycket vikt är egentligen rätt konstigt då det är upp till delstaterna att bestämma. South Dakota till exempel, där har dom inga aborter. Inga läkare som arbetar i South Dakota utför ingreppet så om delstaterna verkligen ville genomföra ett abortförbud skulle det gå att göra. Det är väl snarare så att det är en fråga där det är 50/50 när man röstar i frågan...

Fast det klart, det kan ju gå att göra abort om man flyger in en läkare från en annan delstat eller själv sätter sig på bussen men det skulle ju kunna ske om det blev förbjudet med abort i hela landet USA också - bara att dom skulle åka till canada eller mexico.

faktum kvarstår, jag har lite svårt att tro att det är det bästa att helt bedömma vem som ska vara den bästa presidenten baserat på en enda fråga.

Anonym sa...

I South Dakota är aborter inte förbjudet. Däremot så är det inte särskilt populärt med aborter i South Dakota vilket gör att man bara har en abortklinik där. I år hölls en folkomröstning om abortförbud eller inte i South Dakota där man förlorade med en ytterst liten marginal. Vad som skulle hända om South Dakota skulle besluta sig för låta det abortförbud man redan har träda i kraft skulle vara att det skulle överklagas till domstolar och så vidare.