2007-12-19

Julmys framför TV:n

Snart har väl alla kandidater en reklamfilm där de sitter och myser själva eller tillsammans med sin familj. Rudy Giuliani sitter i röd fin blazer och har till och med tomten med på slutet. Kan det räknas som en endorsement? Barack Obama sitter med sin familj framför en julgran. Hans fru Michelle inleder och de två gulliga döttrarna avslutar med att säga god jul och gott nytt år.

Bäst i klassen, i mitt tycke, är återigen Mike Huckabee. Till Stilla natt pratar han mjukt och nämner inte ens politik. Han säger bara att det är tiden att fira Jesus födelse och så önskar han alla "Merry Christmas". Inte både Merry Christmas och Happy Holidays, eller bara det senare - bara Merry Christmas. I USA är det en ständigt pågående debatt vad man ska säga för att inte stöta sig med olika grupper. Happy Holidays är det mest neutrala.



Smart drag av Huckabee att inte bland in politik men samtidigt tydligt framhålla att han är de socialkonservativas bästa kandidat. Politisk reklamfilmskonst på hög nivå.

Några kandidater väljer andra spår än julmys. Bill Richardson drar upp skiljelinjen mot Clinton, Obama och Edwards om Irak. Han menar att han är den enda kandidaten som verkligen kommer ta hem alla trupper direkt. Mitt Romney attackerar Mike Huckabee i ett par reklamfilmer och i en annan berättar en man om hur Romney hjälpte till att rädda hans dotter som kommit bort i New York (där en viss Rudy Giuliani var borgmästare). Även John McCain fokuserar på Irak. Han framhåller sin tidiga kritik mot hanteringen av Irakkriget och den nya strategi han förespråkade som sedan blev Bushs politik.

8 kommentarer:

chall sa...

Det roligaste kom i morse när jag knäppte på CNN och dom på fullaste allvar diskuterar "subliminal messages" som skulle förekommit i Huckabees film. Vad undrar man kanske? jo, att bokhyllansom stod bakom honom blev belyst så att det såg ut som ett kors...

Själv satt jag mest och undrade hur man inte kan förstå att han pratade om kristenheten när han valde Jesu födelse, Julen och Merr Christmas - men så är ju inte jag amerikan förstås ;)

Det drar ihop sig. Det kommer bli en intressant januarimånad och sen får vi se vilka som finns kvar i Florida.

Dom nya siffrorna presenterades igår kväll och det är extremt varierande men faktum kvarstår, Thompson måste framhävas sig mer, liksom Guiliani och frågan är hur mycket Edwards går framåt i South Carolina där han just nu är trea (! hans egen hemdelstat).

god jul!

Peter sa...

Blir lite kul när Bill Donohue, som hela tiden klagar över att kristna i USA inte får praktisera sin religion till fullo och att religion stängs ute från det politiska, nu går och klagar över att Huckabee blandar religion och ett politiskt budskap.

Kan ju bero på att en hel del evengelistiska kristna inte har mycket över för varken katoliker, som Bill Donohue är, eller mormoner.
Eller bara något så simpelt som det som The Carpetbagger Report skriver, Donohue stödjer en annan kandidat...

Republikanerna är redan på väg att få betala för på vilket sätt de utnyttjat den kristna högern...

Gällande korset, så såg jag det inte först, men jag tillhör de som tror att det definitivt var menat som ett kors.

Dock är ju inte lika säker på att de tre julgranskulorna är menat till att få tittare att tänka på treenigheten, vilket vissa verka hävda.

Slutligen så kan man ju säga att det viktigaste som någon av presidentkandidaterna gjorde de senaste dygnen var det här, mer om det här.

chall sa...

Jag hade missat att Donohue klagat. Stackars katoliker, dom hade sin JFK...

Vi har samma åsikt om att det knappast var ngt "försök till osynligt" som Huckabee försökte göra utan snarare helt öppet. Och som sagt, han närmar sig väl lite mycket det där med "skilj på politik och tro"diskussionen som finns härborta, även om det är underförstått att en president som inte tror på Gud aldrig kommer att bli vald...

Själv tyckte jag det var intressant med den stora luntan med pengafördelningen som kongressen ska rösta igenom inan juluppehållet. R skyller på D som skyller på R. Helt tossigt och inte hjälper det någon av kandidaterna som sagt "vi ska dra ned på slöseriet".

Vi får väl se hur det slutar.

Ola J Hedin sa...

(Först en parentes till Peter. Du menar förmodligen evangelikala eller möjligen evangeliska kristna. Den kristna tron i sin helhet är evangelistisk oavsett vilken inriktning den har, och i den mån man tycker att mormonismen är en del av kristendomen ska även de kyrkorna inkluderas där. Att evangelistisk är den som evangeliserar, det vill säga berättar för andra om evangeliet. Att kalla sig evangelisk eller evangelikal är däremot att berätta något om hur man tolkar evangeliet och vilken roll man ger det i sitt liv/sin tro.)

Så till min kärnpunkt - är det bara jag eller skelar Huckabees högra öga?

Peter sa...

Ola J Hedin, sant, dock så är ju benämningen evanglister i USA numera synonymt med den gruppen jag tänkte på, även om detta egentligen är felaktigt.

Borde väl skriva 'konservativa protestanter' istället.

Nu ser jag inte bara korset utan även att han skelar...

---

Tom Tancredo sägs vara på väg att hoppa av. Lite synd, hade velat se hans julkampanjvideo. Kanske något om hur jultomten tar sig illegalt in i landet?

Ola J Hedin sa...

Peter - nu krånglar du till det ytterligare för dig. Du skriver evangelister - vilket betyder person som frivilligt eller yrkesmässigt arbetar med att sprida budskapet om evangeliet till andra - men länkar till evangelicalism - vilket på svenska brukar översättas som evangelikala kyrkor. Min länk går till Svenska Wikipedias version av evangelicalism, som ger en bra bild av hur ordet används i svensk kontext.

Jag tror dock egentligen att vi saknar ett bra svenskt begrepp för de amerikanska grupper du syftar på. Möjligen kan man säga något i stil med social-, värde- eller moralkonservativa kristna grupperingar? I det här fallet var även den icke-katolska kopplingen viktig, så då kan man väl lägga till protestantisk men i en utländsk kontext betyder det inte riktigt det samma som det gör i Sverige.

Ska man prompt använda ett ord som knyter an till evangeliet är evangelikal det enda möjliga adjektivet och evangelikala kyrkor/troende det mest korrekta (men fortfarande illa valda!) substantivet. Och det faktum att Mathias inte kickat ut oss och den här diskussionen redan beror bara på att han insett betydelsen av de frikyrkliga rösterna och hoppas att vi ska komma ihåg honom i 2010 års val. :)

Tack för att du bekräftar det där med hans öga, inte för att det spelar någon som helst roll men jag har inte sett det förut och funderade på om han hade en dålig bildproducent.

chall sa...

Peter & Ola: Kort kommentar om "protestantiska kyrkor" kontra "evangelikala" eller 'vad ska vi kalla gruppen som i USA kallas "evangelical"?'.

Man kan inte kalla dom för protestanter eftersom dom inte är det. Det är en vanlig missuppfattning från svenskar att "många som inte är katoliker är protestanter", vilket möjligen kan stämma lite i Sverige, men däremot kan man ofta kalla dom för Anabaptister (återdöpare). (Det är även där många faller om man tittar till de olika grupperingarna inom kristenheten och när dom avknoppas etc.)

Detta eftersom de allra flesta inom de "evangical churches" härborta tror på vuxendop och frälsning (Being saved). Dessutom saknar många av kyrkorna biskopar eller sådan hierarkisk struktur vilket krävs inom en sk. protestantisk/luthersk tradition. En av anledningarna till att dom deporterades från Europa på 1700talet... alldeles för fria och kunde tolka bibeln själva?! huu...

Liten passus, hoppas Mathias tar det med jämnmod?!

Mathias Sundin sa...

Javisst, kör på bara!