2007-11-24

Läget i opinionen

Det var ett tag sedan vi tittade på läget i opinionen. Nu när vi vet när alla stater kommer rösta är det ett bra tillfälle att göra det igen. Vi börjar med demokraterna.

På nationell nivå så kan vi se att Hillary Clinton har börjat tappa, men från ett urstarkt utgångsläge. Vi ser också att Barack Obama och John Edwards inte ökar. Därmed har skillnaden mellan kandidaterna bara minskat 3-4 procentenheter.

I Iowa däremot är det mer dramatiskt. Barack Obama leder i den senaste undersökning där, men tar vi ett genomsnitt på de senaste undersökningar är det fortfarande Clinton i topp, men bara med ett par procentenheter.

I New Hampshire är ledningen mycket större, i genomsnitt 13 procentenheter. Men samma trend återfinns där, Clinton tappar. Dessutom rör sig Obama stadigt uppåt medan Edwards ligger still.

I South Carolina, Nevada och Florida är Clintons ledning ännu större och där tappar hon inte heller.

Det mest dramatiska hos republikanerna är Thompsons tapp och Huckabees uppgång. Rudy Giuliani ligger i genomsnitt hyfsat stilla på nationell nivå, han går hela tiden upp och ner men inga längre trender syns. Däremot är tappet för Thompson kraftigt, från över 23 % för ett par månader sedan till knappt 15 % i dag. Mike Huckabee har under samma tid gått från knappt 5 % till nästan 10 % i dag. John McCain såg ett tag ut att göra comeback men har fallit tillbaka igen och återfinns nu runt 12-13 %.

I Iowa behåller Romney sin ledning men Mike Huckabee flåsar honom i nacken och har precis tagit sig över 20-procentsgränsen. Giuliani ligger trea knappt före Thompson.

Romney leder även i New Hampshire, en ledning som ökar. Han når nu rekordnivåer på 33 % medan Giulianis stöd på andra plats sakta avtar. McCain är här hyfsat med i matchen på tredje plats knappt efter Giuliani. Nya på banan här är Huckabee som inte alls nått lika stora framgångar här men finns på 6-7 % tillsammans med Ron Paul.

I South Carolina är det jämnt. Mitt Romney går stadigt uppåt medan Giuliani tappar svagt och har precis nyss fått överlämna förstaplatsen till Romney. Thompson presterar fortfarande helt okej här och återfinns på tredje plats. Huckabee återfinns runt 8-9 %.

Florida är stället där Giuliani ska komma tillbaka efter de halvdana placeringarna i Iowa, New Hampshire och South Carolina. Så är det nog tänkt i alla fall. Här leder han stort, med runt 32 % i stöd. Romney är tvåa med runt 16-17 %. Thompson tappar och är nere på tredje plats.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Jag har ju trott att det blir Romney väldigt länge. Men om Giuliani och Huckabee har bestämt sig för att dela världen mellan sig så får han det tufft. Huckabee kan inte vinna, men han kan slå Romney i Iowa och göra Giuliani en stor tjänst. Sedan blir han förstås VP. Vi får se, det börjar bli spännande...

Mathias Sundin sa...

Oh yes! =)