2007-11-03

Demokraternas debatt

Nu har jag äntligen hunnit se demokraternas senaste debatt då Barack Obama och John Edwards gav sig ut på jakt efter Hillary Clintons skalp. Jag instämmer med flera andra tyckare att Hillary Clinton inte hade sin bästa kväll, men var inte heller så dålig som många av dem också tyckte. Hon angrepps ganska hårt och klarade att parera det mesta helt okej.

Frågan om körkort för illegala invandrare snurrade hon in sig i ganska rejält, men det har helt klart förstorats upp av media och motståndarna. Hennes huvudpoäng var att det var bra att guvernör Spitzer i New York försöker göra något åt immigrationsproblemen som republikanerna och Bush inte lyckats göra. Jag tror inte att folk som tittade tyckte att hennes lite snurriga svar var så illa.

John Edwards höll rätt igenom en ganska hög klass. Men hans attacker på Hillary var inte så otroligt hårda som media gärna vill få det till. Barack Obama var helt okej, varken bättre eller sämre än tidigare. Joe Biden var rätt bra, han fick in några bra skämt och one liners och lyfte fram sin erfarenhet. Chris Dodd var även han helt okej. Bill Richardson har svårt i debatterna, han pratar lite styltigt, får inte riktigt ur sig det han vill säga känns det som. Dennis Kucinich får en del applåder för det han säger men han framstår för mycket som en kuf. Frågan om han sett ett UFO (som han svarade ja på) sänkte honom definitivt.

Ytterligare en aspekt på Hillary Clintons framträdande är programledaren Tim Russerts behandling av henne. Han gick helt klart tuffare åt henne än de andra, även om han hade några jobbiga frågor även för dem. Det blev lite väl mycket fokus på henne och vad hon sagt och jag tror en del tittare började känna att det var orättvist. Men även om de kände det så kan en del av kritiken ha gått fram. Folk säger alltid att de ogillar negativa reklamfilmer om kandidaterna, men de funkar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller inte med dig Mathias! Hillary hade helt klart en halvtaskig kväll och visade upp sig som en John Kerry x 10 = En Flipp-Floppare i storklass helt enkelt. Hillary kan ju inte ge raka svar på en enda fråga och slingrar sig hela tiden på ett närmast pinsamt sätt. Vem vill ha en sån flippfloppare vid spakarna i Vita Huset? Just det slingrande intrycket dröjde sig kvar även från förra debatten. Från den senaste debatten i Drexler University 30 okt kan man exempelvis ta det där med Spitzers körkort eller frågan om Hillarys papper i Vita Huset-arkivet eller den helt avgörande frågan om Irans kärnvapen eller för den delen den alltid lika heta Irak-frågan: ska USA backa ut direkt med svansen mellan benen eller inte, vilka trupper ska vara kvar om inte alla ska ut, som tydliga exempel på Hillarys slingrande sätt. Hillary är oklar och medvetet vag och det stärker inte hennes aktier. Edwards sa en av de mest träffande replikerna när han påpekade att Hillary inom bara två minuter stått för två helt skilda åsikter i en och samma fråga. Även Obama fick in en fullträff när han frågade om det är en sån här slingrande era med Clinton som man vill ha tillbaka igen i repris.

Debatten gav enligt Fox News republikanerna minst fem nya reklamfilmer på direkten, rena guldgruvan alltså. Tim Russert som fått mycket på tafsen för att han var tuff mot Hillary gjorde en lysande och mycket proffsig insats som moderator; hans uppgift är just precis att ställa just tuffa frågor till kandidaterna, speciellt till deras front-runner.

Mathias Sundin sa...

Jag tycker ju att det är en del av en bra politiker att inte måla in sig i hörn. "Jag tänker göra exakt så, eller exakt si", det funkar inte i verkligheten sen när man ska uträtta något. Den enda fråga (som togs upp i debatten) som jag ännu inte vet vad hennes fullständiga åsikt är den om körkorten.

Jag sa inte att Russert gjorde fel, jag påpekade hur det kan påverka publiken som tittar att han går extra hårt åt henne.

Anonym sa...

Jo, det ligger en hel del klokskap i det du säger. Men, frågan är om den stilen bär ända till presidentskap för Hillary. Jag är iaf inte klokare på vad Hillary vill i Irakfrågan. Och hur gör Hillary som president i USA om Iran visar sig ha framställt kärnvapen färdiga att bruka år 2010. Ej helt osannolikt. Elbaradei (IAEA) sa mellan 3-5 år, andra bedömare säger kortare tid. Timglaset rinner. Detta är för övrigt en av de mest avgörande frågorna för vår tid som jag ser det. Det är en ödesfråga för nu levande generationer om vi inte ska gå under allihopa. Vi kan inte låta ännu en pajas likt Neville Chamberlain utropa: "Peace in our time". Då skriver vi under ännu en förbannelse. Iran måste stoppas i sin kärnvapenambition. Men Hillary skruvar sig likt en kobra och säger ingenting substansiellt i frågan.

Mathias Sundin sa...

Det instämmer jag i att vi inte får några klara besked om Iran från Hillary eller någon annan demokratisk kandidat. I den frågan är det mer raka puckar från republikanerna även om vi inte vet exakt vad de tänker göra heller.