2007-11-18

Being en amerikansk väljare

Patrik har skickat mig en väldigt kul artikel i International Herald Tribune, "This is your brain on politics". I den mäts hjärnaktiviteten hos tjugo väljare som får titta på bilder och videoklipp av presidentkandidaterna.

Först får de se orden "demokraterna" och "republikanerna" vilket skapar aktivitet i amygdala, vilket tyder på ångest.

Hillary Clinton och Rudy Giuliani får motsatta reaktioner. Kvinnorna gillar Clinton när de ser bilder av henne, men det avtar när de får se en video. Männen visade inget större intresse när de såg bilderna, men blev mer intresserade av videon. För Rudy var det alltså precis tvärtom, kvinnorna gillade honom när de såg videon och männen fotografierna.

När väljarna fick se foton på Mitt Romney blev aktiviteten stor i amygdala, men den avtog kraftigt när de såg honom i en video. Så ju mer de ser av honom, ju mer gillar de honom. Det låter ju lovande för den gode Mitt.

Värre är det för Barack Obama och John McCain. Oavsett om väljarna fick se bilder eller videos av de två så uteblev reaktionen. Männen blev aningen intresserade när de såg foton på McCain, men det avtog under videon. Obama var omtyckt av väljarna inför testet, men han skapade mindre aktivetet i deras hjärnor när de såg foton och videos av honom än av de andra kandidaterna.

Nåja, läs hela.

Inga kommentarer: