2007-10-30

Romney och Clinton leder i tidiga delstater

Mitt Romney och Hillary Clinton leder i sina respektive partier i Iowa, New Hampshire och South Carolina, enligt en ny undersökning från ARG.

Iowa: Clinton 32%, Obama 22%, Edwards 15%
New Hampshire: Clinton 40%, Obama 22%, Edwards 10%
South Carolina: Clinton 41%, Obama 19%, Edwards 18%

Obama leder över Clinton hos independants med 28 - 25 i Iowa och 41 - 25 i NH. Återstår att se hur stort utslag dessa får i omröstningarna, som de får delta i trots att de inte tillhör demokraterna. Edwards får det enligt denna undersökning allt tuffare, inte minst i Iowa som han satsar hårt på.

Iowa: Romney 27%, Huckabee 19%, Giuliani 16%, McCain 14%
New Hampshire: Romney 30%, Giuliani 23%, McCain 17%
South Carolina: Romney 29%, Giuliani 23%, McCain 13%, Thompson 10%

Förutom Romneys mycket starka ställning och Huckabees andraplats i Iowa så ligger Thompson dåligt till. Han har bland annat tappat 8 % i Iowa sedan september. John McCain finns fortfarande med på banan.

4 kommentarer:

Monica sa...

Hej Mathias, jag ville bara fråga om din personliga åsikt vad gäller republikanernas primärval. Det ser ju väldigt bra ut för Romney i de tidiga staterna men i nationella undersökningar så är fortfarande Giuliani i ledning.

Jag tycker mig även se en förändring i medias nyhetsbevakning av Giuliani. Från att ha varit så hårt ansatt till att nu mer verka var en som politiska journalister faktiskt räknar med.

Jag har fortfarande lite svårt att se att han skulle vinna nomineringen, vad tror du? Tror du att republikanerna kommer att rösta strategiskt?

Mathias Sundin sa...

Jag har sedan länge tippat att USA:s nästa president heter Rudy Giuliani, det håller jag fast vid. Men allt är ju omgivet av massa om och men. Giuliani måste prestera över eller precis på förväntan i de tidiga delstaterna och han behöver vinna Florida för att gå stärkt in i superdupertisdagen den 5 februari. Där måste han såklart sopa hem jättestaterna som New York och Kalifornien och mer eller mindre utrota motståndet.

Jag tror med andra ord inte att han behöver vinna i Iowa, NH och SC utan att det räcker med hyfsade placering i topp tre.

Min känsla i övrigt är att Romney ligger aningen bättre till än Thompson.

chall sa...

Jag tycker det är rätt bra att McCain är kvar, om inte annat för att folk ska komma ihåg att man inte bör räkna ut personer riktigt så tidigt (och jo, jag gillar väl McCain rätt mycket måste jag väl erkänna...)

Rommney har en lite udda edge som får honom att hålla lite längre tror jag. Han är ju lite av en "vanlig" konservativ även om han mormon... Han är yngre än McCain, mer konservativ än Guiliani och inte skådis som Thompson.

Jag tror att det kan bli intressant det där i januari.

Niklas Frykman sa...

Jag tror ju att Romney vinner, men om Huckabee vinner i Iowa så ser ju Romneys chanser betydligt sämre ut. Han måste vinna de tidiga staterna för att kunna klå Giuliani den 5:e februari.