2007-10-28

Edwards besöker alla 99 counties

När John Edwards försökte bli demokraternas presidentkandidat förra gången, 2004, besökte han alla 99 counties i Iowa. Nu har han gjort det igen. Det är fortfarande tight i opinionsundersökningarna i Iowa men Edwards leder inte längre, det gör Hillary Clinton.

Edwards har lett hela året i Iowa men tappade förstaplatsen i slutet av sommaren, då Clinton gick förbi. Hon har sedan dess långsamt ökat ledningen över honom och Barack Obama. Den senare har även han på senare tid tagit sig för Edwards. I de senaste undersökningarna leder Clinton i snitt med 5,2 procentenheter över Obama och han med ytterligare ett par procentenheter över Edwards.

För Edwards är Iowa helt avgörande. Min bedömning är att han måste vinna där. Förväntningarna är höga på honom och han presterar inte så bra i andra delstater. Vinner han där kan han få momentum och placera sig bra i New Hampshire, få in mer pengar och på allvar kunna utmana i en del delstater som röstar den 5 februari.

3 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Jag tror det räcker om han blir tvåa i Iowa, så länge inte marginalen är för stor. Signalen till de som minns honom från -04 blir då att han fortfarande är en trovärdig kandidat, medan Obama och de andra inte skulle vara det. Jag antar att Edwards är ute efter ett tvåmannarace, och under vissa omständigheter kan ju republikanerna sänka Hillary åt honom (även om det lika gärna kan gå åt andra hållet)

Mathias Sundin sa...

Om han förbättrar sin ställning nationellt innan dess och om Obama torskar rejält i Iowa - då kan det räcka med en hyfsad andraplats för honom. Annars tror jag han är chanslös i ett sånt utgångsläge.

Johan Ingerö sa...

Nej, jag tror han måste vinna i Iowa för att alls stanna kvar på banan. Han har tidigare haft en så stark ledning där och gjort en riktig Carter-satsning på delstaten. Förlorar han är han körd, och det tror jag att han gör. Han är otroligt överskattad.