2007-09-11

The Hunt for Red November

Naturligtvis var uppmärksamheten stor kring Fred Thompson när han till slut lanserade sin kampanj, men jag får ändå känslan när jag läser i efterhand att den inte var enorm. Värt att notera är också att de andra kampanjerna har nu haft mycket god tid för att förbereda sig för hans inträde. Det har duggat av olika mindre kritiska rapporter, bland annat kring hans arbete som lobbyist. Det pratas och skrivs också en hel del om att han är försent ute. Stu Rothenberg resonerar om saken och har ett par poänger. Att han väntade tills efter sommaren gav både Mitt Romney och Mike Huckabee chansen att få fotfäste i opinionen. De slåss i stor utsträckning om precis samma väljare och det blir klart svårare för Thompson att vinna med de båda starkt med i racet.

Jag tror dock inte att hans sena intåg är någon katastrof. Han ligger fortfarande på en klar andraplats i opinionen och vi vet av historien att saker och ting kan ändras mycket snabbt i primärvalstider.

Thompson började sin kampanjlansering genom ett framträdande hos Jay Leno. Det skedde direkt efter att de andra republikanska kandidaterna debatterat i Fox News. I samband med debatten körde Thompson en reklamfilm i Fox där han uppmanade folk att besöka hans hemsida nästa dag för att följa hans announcement. Så nästa dag var det då dags. På hemsidan lades en film upp där Thompson pratar en god stund om varför han vill bli president och en hel del om sitt eget liv och bakgrund. Sen bar lanseringskampjen av först till Iowa, sen till New Hampshire och avslutades i South Carolina. Ni hittar bra beskrivningar hos First Read om vad som hände och sades i Iowa och South Carolina.

Vad är då detta med The Hunt for Red November? För det första bör man veta att Fred Thompson spelade en amiral ombord på USS Enterprise i filmen The Hunt for Red October. För det andra att republikanerna är det röda partiet i USA och att valet är i november. På Fred Thompsons hemsida är The Hunt for Red November namnet på en kort biografi om kandidaten.

Om vi avslutar med en snabb titt på opinionen så är det lite svårt att avgöra. Mätningarna som kommit de senaste dagarna är gjorda under eller precis före han officiellt lanserade sin kampanj. Vi kommer få vänta någon vecka innan vi ser någon trend. Men en liten bump uppåt har han fått hos exempelvis Rasmussen och den kommer säkert synas i andra undersökningar också.

Inga kommentarer: