2007-09-16

En annan Rudy-supporter som justieminister?

Många konservativa har velat se Ted Olsen som ny justieminister efter Alberto Gonzales som formellt avgår imorgon måndag. Demokraterna har dock signalerat att de kommer blockera en sådan utnämning. Ted Olsen stödjer officiellt Rudy Giulianis kampanj och arbetar med rättsfrågor i den.

I stället för Olsen ser det dock ut att bli en annan Rudy-supporter som blir justieminister. Källor inom Vita huset uppger att Michael Mukasey är deras man. Han har rekommenderats av både demokrater och republikaner när Vita huset har sonderat terrängen. Mukasey jobbade under Giuliani som åklagare i New York och stödjer hans presidentkampanj. Hans svärson jobbar i Giulianis advokatbyrå.

Att personer som stödjer Giuliani på rättsområdet framhålls och kanske också blir USA:s justieminister är naturligtvis en fjäder i hatten för honom. Men det är mer än så. Det är på rättsområdet som abortfrågan avgörs och är det område där president Bush fortfarande har helhjärtat stöd av breda lager konservativa. Hans utnämningar till Högsta domstolen har mer än levt upp till förväntningarna. Om Giuliani förknippas med samma typ av domare som Bush gör att skadeverkningarna kring abortfrågan minskas.

5 kommentarer:

Peter sa...

Håller med, allt som gör att Giuliani förknippas med Bush är bra. Vare sig det gäller hans stöd för hur Bush hanterar irakkriget eller om det gäller återanvändandet av de som ingick i Bushs administration. Att väljarna får en möjlighet att kunna rösta för mer av de senaste sju åren kommer leda till en jordskredsseger för Giuliani.
Förhoppningsvis så lyckas han även övertala Cheney att fortsätta som vicepresident i åtta år till.

Det faktum att Mukasey rekommenderades av liberaler som en möjlig domare i högsta domstolen kommer ju uppenbart inte göra att abortmotståndare i USA kommer att oroa sig hur Giuliani kommer tackla abortfrågan när han väl blivit vald.

Väntar för övrigt med spänning på en analys av Giulianis val av Norman Podhoretz som huvudrådgivare i utrikesfrågor.

Mathias Sundin sa...

Du håller med om något jag inte sagt. Du får såklart ha vilka åsikter du vill och raljera bäst du tycker, men att hitta på mina åsikter kan du låta bli.

Jag har heller inte påstått att abortmotståndare inte kommer oroa sig, men jag menar att det minskar oron. Kan du förklara varför det inte gör det?

Då får du vänta.

Peter sa...

Minskar oron? Om man likställer abort med mord är man orolig eller så är man det inte. De är inte precis så att de går med på det i vissa fall.
Så en möjlig justieminister som liberaler kunde tänka sig som domare i högsta domstolen, tror som sagt inte att det inger dem hopp precis.
Det är en grupp som vill ha domare som kommer att slå ner Roe vs Wade, allt annat kommer att vara oacceptabelt.

Uppenbart så delar jag inte din åsikt om att bli associerad med Bushs administration är något som är fjäder i hatten. Vilket även de republikanska presidentkandidaterna verkar tycka.
Hur ofta har de nämnt Reagan i debatterna och hur ofta har de pratat om Bush?

Sen kan man ju fråga sig vilka uppgifter Mukasey kommer att få ta hand om om han nu skulle bli justieminister. Har ju svårt att tro att Bush kommer att låta honom blottlägga och städa upp bland skandalerna i justiedepartement. Vilket uppenbart inte blir något för Giuliani att kunna visa upp...

Mukasey kan ju dock omöjligen bli värre än Gonzales...

Mathias Sundin sa...

Jag diskuterar gärna med mina läsare, men det blir ganska tröttsamt när du inte ens kan läsa vad jag skriver.

Ett stort antal väljare som kallar sig socialkonservativa och är mot abort skulle rösta på Giuliani om det var val idag. Alla som är mot abort ser inte det som den viktigaste frågan och likställer det inte med mord.

Jag har inte påstått att det är bra att associeras med Bush förutom på det juridiska området. Där har han brett stöd hos socialkonservativa eftersom han utsett domare i deras smak. Om likadana domare stödjer Giuliani är det alltså bra för honom. En logik som inte borde vara så svår att begripa.

Läs vad jag skriver och bemöt i sak. Det trams du skriver nu tänker jag i fortsättningen inte bemöta om du inte kan höja nivån.

Peter sa...

Varför skulle det vara positivt att bli kopplad till Bush gällande det juridiska området? Om Giuliani knyter Gonzales till sin stab kommer det då innebära att hans siffror kommer stiga?

Angående Bush och hans utnämningar, hade Bush suttit med en republikansk kongress precis som när Roberts och Alito tillsattes så hade Mukasey inte blivit justieminister. Han var ju en möjlig kandidat som demokraterna varit om inte nöjda över, så iallafall inte allt för missnöjda med.
När det gäller valet av honom till justieminister så har ju Bush tvingats lyssna på demokraterna.

Så medans socialkonservativa är nöjda med Bush tidigare val så är det inte de när det gäller Mukasey. Andra konservativa kan vara nöjda, men socialkonservativa väljare är det inte.

Sen spelar det som sagt ingen roll egentligen, eftersom chansen att republikanerna tar tillbaka kongressen 2008 är lika med noll. Så även om det skulle bli en republikan som blir president, vilket jag inte ser som särskilt troligt, så skulle denne få kompromissa ordentligt när det gäller hans val till högsta domstolen. Speciellt då för att de två nästa som troligtvis kommer att lämna högsta domstolen är liberala/progressiva, och demokraterna kommer inte att gå med på att dessa byts ut mot konsvervativa domare.

Gällande inställningen att abort är mord så delas den av en väldigt stor del av amerikaner. I en undersökning från 2000 så säger 57% att abort är mord. Viktigt är också att påpeka att abort är en fråga som politiskt delar de båda partierna, republikaner är klart mer mot det än demokrater.

Socialkonservativa är en del av republikanernas bas. Och en kandidat som stöter bort delar av basen, hur liten delen än må verka, kommer att få problem att bli vald.

Du behöver inte bemöta min kritik. Jag skriver inte bara för dig, så det är inte nödvändigt :)