2007-08-22

Ytterligare datumförändringar

Arizona flyttar nu sin omröstning till den 5 februari där en klar majoritet av delstaterna har landat. I januari råder nu mer eller mindre kaos när ingen vet när de olika delstaterna ska rösta. Michigan rör om ytterligare genom att förbereda att flytta sitt primärval till den 15 januari. Det gör att New Hampshire kan rösta först den 8 januari. Om Iowa också vill ha en vecka till New Hampshire måste de rösta direkt efter nyår. Iowa har gjort klart att de inte vill flytta till mitten av december innan jul- och nyårshelgen.

Nu försöker DNC, det demokratiska partiet, stävja lite i flyttandet, vilket de nog borde gjort långt tidigare. De träffas i dag för att bestämma vilket eventuellt straff Florida ska få för att de bröt mot partiets regler när de la sitt primärval den 29 januari. De kan bland annat minska antalet delegater som Florida får skicka till konventet där en presidentkandidat nomineras. Minskat antal delegater innebär minskad betydelse. En person i DNC säger att det troligaste är att ta bort samtliga delegater vilket naturligtvis kommer tvinga Florida att flytta till februari. Men det är troligen inte vad exempelvis Hillary Clinton vill, hon leder klart i Florida och är en av de som har råd att verkligen satsa på den stora delstaten. Sånt påverkar såklart.

Jag hoppas de kan landa hyfsat snart i ungefär vilka datum som gäller. Det är ganska svårt att planera en resa under såna här förhållanden. Men det är det väl inte så troligt att de kommer ta hänsyn till.