2007-08-12

Romney och Huckabee vinner i Ames

Mitt Romney tog en övertygande seger med 31,6% av rösterna, men mest positiv var nog dagen för Mike Huckabee. Han kom på en stark andraplats med 18%. Före hårdsatsande Sam Brownback på tredje med 15%.

Romneys resultat var en tiondels procentenhet högre än Bushs 1999, men då var konkurrensen hårdare. Nu hade de tre som ligger först i de nationella undersökningarna bestämt sig för att skippa Ames. Segern är hur som helst väldigt viktig för Romney. Det befäster honom som en av toppfyra-kandidaterna.

Men som sagt, segern är nog ännu viktigare för Mike Huckabee. Han har kämpat för att ta sig ur bottenträsket och bli en seriös utmanare. Den starka andraplatsen här blir hans första riktiga genombrott och möjlighet att börja klättra. Ger sig inte Thompson in i valet snart kanske hans väljare börjar se sig om efter någon annan, och denna någon annan kan då mycket väl bli Huckabee.

För Sam Brownback var det ett rejält nederlag att komma trea. Han kan nog kasta in handduken nu. Trots att han satsade mycket mer än Huckabee kunde han inte klå honom. Inte heller kan han rubba Mitt Romney trots ständiga attacker på honom.

Tommy Thompson kommer troligen dra sig ur nu. Han sa att om han inte slutade etta eller tvåa skulle han göra det. Det bidde en sjätteplats för honom. Efter Ron Paul, som ligger efter Thompson i nationella undersökningar. För honom är resultatet i Ames och svagt positivt. Men han skulle nog ha behövt slå Tom Tancredo som nu slutade fyra på 13,7%.

Hela listan:

MITT ROMNEY 4,516 röster 31.6%
MIKE HUCKABEE 2,587 röster 18.1%
SAM BROWNBACK 2,192 röster 15.3%
TOM TANCREDO 1,961 röster 13.7%
RON PAUL 1,305 röster 9.1%
TOMMY THOMPSON 1,039 röster 7.3%
FRED THOMPSON 203 röster 1.4%
RUDY GIULIANI 183 röster 1.3%
DUNCAN HUNTER 174 röster 1.2%
JOHN MCCAIN 101 röster .7%
JOHN COX 41 röster .3%

14,302 totalt antal röster

TT rapporterar också! På ett sakligt sätt dessutom. Fint!

1 kommentar:

Anonym sa...

Romney är ju lite av ett otippat val som sagt. Det verkar som om det kanske går vägen att vara mormon och lite annorlunda om man fortfarande är vit, medelålders mamn kanske? påminner mer och mer om Kennedys "jag må vara katolik men det är amerikan jag är främst" typ...