2007-08-26

Ny Kubapolitik med Obama

Han är inte feg, Barack Obama. Inför exilkubaner i Miami, Florida presenterade han en ny Kubapolitik. Han vill ta bort restriktioner på att resa och skicka pengar till Kuba. Hans förslag möttes av högljudda burop och protester. Jag tror inte de protesterar i störst utsträckning mot förslagen, utan mer mot att Obama i en debatt tidigare sagt att han som president kunde tänka sig att förutsättningslöst träffa Fidel Castro. Det är nog i det ljuset som exilkubanerna buar.

Efter hans svar i debatten om att träffa Castro och andra diktatorer vacklade kampanjen någon dag i vilket väg de skulle välja. Sen satte de ner foten och har hållit den linjen sedan dess. De hoppas att hans raka linje ska visa att Obama som president verkligen kommer innebära en skillnad mot Bush och Hillary Clinton. Om det funkar? Ja, väljarna kommer se att Obama innebär något nytt och annorlunda. Är det ett sånt nytt och annorlunda de vill ha? Jag är tveksam, men som sagt, han är inte feg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man får väl hoppas att "förutsättningslös" inte är bokstavligt menat av Obama. Att ta nya grepp i en fråga där man misslyckats i 50 år är väl däremot inte fel.

Man förstår vem som göder en, även om man bor på Kuba. 1,5 miljoner exilkubaner kan göra en reell skillnad för en ganska stor del av kubas 11 miljoner invånare. Det tror jag kan bli en påtaglig inre kraft på kuba, mot diktatur och socialism.

Om USA istället för att hela tiden tänka i termer av krig och bomber när de försöker övertala illvilliga nationer istället utmanade diktatorerna ekonomiskt, på hemmaplan, så tror jag att befolkningarna skulle förstå, och agera.

Peter sa...

Håller med, att prata med diktatorer är ju alltid fel. När Nixon åkte till Kina så var de ju ett gigantiskt steg bakåt för västvärlden, samma sak när Reagan samtalade med sovjetiska ledare.

Vilka krav ställde Nixon och Reagan? Eller är Kuba farligare än Sovjetunionen och Kina?

Dock, dagens republikaner hade avslutat det kalla kriget på en vecka. Uppenbart hade det inte funnits särskilt mycket kvar av världen, men ändå...

Dagens fråga:

Vilken presidentkandidat, eller möjlig presidentkandidat, fick för sig att hävda att exilkubaner är potentiella terrorister?