2007-08-13

Märkligt svar från DN.se

Jag mailade DN.se och ifrågasatte rubriken "Bushs hjärna avgår". Här är mitt mail och deras svar:

Hejsan

Tycker ni inte att er rubrik "Bushs hjärna avgår" är att ta i? Det är ett epitet av de som vill håna president Bush och Karl Rove. Är det så rubriken ska uppfattas, eller är det DN:s uppfattning att Karl Rove är Bushs hjärna?

"Vi slår vakt om objektivitet och en oberoende verksamhet på alla plan."

Så står det på er hemsida om erat uppdrag. Hur stämmer det med rubriken i fråga?

Mvh Mathias Sundin

DN:s svar:

Hej!
Rubriker är till för att locka till läsning och det är inte DN som har
hittat på beteckningen.

vänligen
Mats Areskoug
DN.se

Då antar jag att "objektivitet" inte gäller rubriker i DN. Rubriker ska locka läsare, inte vara korrekta och objektiva. Och så länge som inte DN har hittat på beteckningen så kan man kalla folk vad som helst. Som sagt, till och med Expressen.se tyckte det räckte med att kalla Rove för Bushs rådgivare.

9 kommentarer:

Anonym sa...

DN = bästa dagstidningen i Sverige, men för att citera Doug Stanhope; det är lite som att vara den smartaste servitrisen på Hooters.

Mathias Sundin sa...

Haha!

Anonym sa...

Hmm... men kallas Karl Rove även i utländsk press för "Bush hjärna" ?

Enligt reuters.com gör han det (svarar på min egen fråga!):

"Rove, known as "Bush's brain" by foes but nicknamed "boy genius" by the president, said on Monday he will leave the White House at the end of the month to return to Texas with his family."

I övrigt håller jag med. DN:s politiska utomlandsbevakning lämnar mycket att önska vad gäller partiskhet. Försiktigt uttryckt...

Mathias Sundin sa...

Jadå han kallas det både här och där. Det gör det inte mer opartiskt, utan visar bara att en del utländsk media är precis lika kass som en del svensk.

Anonym sa...

Jo det står ju iofs:

"Rove, known as "Bush's brain" by f o e s"

Man får väl anta att DN et consortes tillhör fienden :)

Anonym sa...

poängen att gömma sig bakom "han kallas för det av andra" är lite fånigt om man inte tycker att skylla på andra går hem. Jag är så besviken på DN, trodde inte att jag kunde bli det längre men så ja... det gick...

Kanske skulle dom lära sig rubriksättning som citattecken eller kursivering om man nu vill visa att man själv bara "upprepar vad andra säger" och inte håller med...

Anonym sa...

Nu har DN ändrat rubriken till "Bush topprådgivare avgår". Protesterna hade verkan trots allt.

Anonym sa...

Tror att det var citattecken i pappersupplagan imorse (kan komma ihåg fel). Antar att det skall indikera att vissa kallar honom det (utan att nämna vilka dessa vissa är).

Bushs "hjärna" avgår

Mathias Sundin sa...

Anonym: Om kan klickar direkt till artikeln har den rubriken med rådgivare (den som TT satte troligen). På DN.ses framsida är det en annan.