2007-08-07

Bara om demokraterna, igen

USA Today och Gallup kommer med en ny opinionsundersökning som rapporteras i svensk media. De skriver där att Clinton ökar sitt försprång. Men nämner inte ett ord om det republikanska racet trots att det ingår i samma undersökning. Allt är som vanligt, med andra ord.

Nyheten om Clintons övertag är inte ointressant, tvärtom. Den är mycket intressant med tanke på senaste veckornas debatt med Barack Obama och den trend som i denna undersökning förstärks. Att Hillary Clinton drar ifrån och att Obama trots allt gjorde ett misstag (eller flera snarare). Hillary går upp hela åtta procentenheter och Obama ner två. Det gör avståndet till 22 procentenheter och ligger på samma nivå som Rasmussen (+20%), Newsweek (+21%), NBC/WSJ (+21%) och Pew Research (+19%). Detta att jämföra med mätningarna innan debatten. Hotline/FD (+9%), ABC/Post (+11%) och Fox News (+16%).

På den republikanska sidan är det mer stabilt, även om Giuliani har en något ryckig, men ändå uppåtgående trend. I denna undersökning landar han på 33%, Thompson på 21%, McCain 16% och Romney 8%. McCains fall verkar på senare tiden planat ut, likaså Thompsons uppgång.

Se där! Jag kunde skriva om båda undersökningarna i samma artikel!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du mailat någon av de större tidningarnas amerikareportrar och frågat vad fasen de håller på med baserat på några av dina inlägg här? Det här ju så här utrikesrapportering skall vara - objektiv och vid i sin analys. Jag vet inte om du är journalist men du gör iaf ett bättre jobb än de som DN och GP avlönar med den titeln.

Mathias Sundin sa...

Nej jag är inte journalist utan gör detta bara på min fritid. Om jag klarar det på fritiden genom lilla dator här på hemmaplan, borde väl reportrar på plats i USA kunna klara det bättre. Kan man tycka.