Howard Dean kom från ingenstans (Vermont) och lyckades ta sig upp till ledning i opinionsundersökningarna innan allt kraschade i de tidigare primärvalen. Hans huvudsakliga fråga var motståndet mot invasionen av Irak, vilket de flesta andra kandidaterna stödde (bland annat John Edwards). En mäktig gräsrotskampanj på nätet, som kom att kallas netroots, var det som lyfte fram honom.
Nu håller en republikan kanske på att göra något liknande. Ron Paul ställde 1988 upp i presidentvalet för det lilla libertarianska partiet utan någon större framgång. Denna gång kanske det blir annorlunda. Alla experter och förståsigpåare (inklusive undertecknad) har fullständigt skrivit av honom, men jag börjar tro att han ändå kan nå en del framgång. Inte så att han verkligen tar sig upp i toppen, men att han lättar från botten i opinionen och därmed får en större inverkan på debatten.
Med tanke på hur lite stöd han får i framförallt nationella undersökningar så är hans stöd på internet imponerande. Hans videos på YouTube är de mest sedda av alla republikanska kandidater. Han leder i antalet medlemmar på Facebook. På MySpace ligger han tvåa men ökar klart snabbast av samtliga kandidater. På Technorati, en söktjänst för bloggar, ligger Paul just nu på fjärde plats av de mest sökta orden. Paris Hilton ligger på nionde. Han har nu dessutom den mest välbesökta hemsidan. Det är imponerande.
Varför så framgångsrik? Han är den enda republikanen i startfältet som motsätter sig Irakkriget och Bushs utrikespolitik. Även om en majoritet av republikanska väljarna står bakom Bush i den frågan så finns det naturligtvis också många som inte gör det - och dom har ingen annan kandidat att vända sig till. Dessutom är Paul stenhård motståndare till de utgiftsökningar som skett under Bush. Han kallas Dr. No av sina kollegor eftersom han alltid röstar nej till alla utgiftsökningar. Där har han konkurrens av de andra republikanerna, men han har ett långt track record utan flip-floppar. I två mycket tunga frågor ligger han helt rätt för många republikanska väljare.
Tänk vad internet har gjort för demokratin. Med små medel kan en udda kandidat som Paul verkligen nå ut med sig budskap och inte minst är det lättare för anhängarna att hjälpa honom på olika sätt.
2007-06-29
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar