2007-06-30

Märkliga argument, Dick

Dick Erixon har tydligen fått kritik för sitt inlägg om immigrationsreformen från fler än från mig. På bloggen bemöter han kritiken. Han fortsätter att hävda att lagförslaget inte kom från Bush, och menar att vi andra inte förstår USA:s politiska system.

"Det är senatorer och ledamöter i representanthuset som lägger fram lagförslagen och röstar igenom dem eller fäller dom. Det kan alltså INTE vara presidentens lagförslag."

Visst, rent formellt har Dick helt rätt, det är i senaten detta har behandlats. MEN, reformen har förhandlats fram mellan senatorer från båda partier OCH Vita huset. Bush har tydligt stått bakom och försvarat och argumenterat för förslaget. Hans namn står inte på förslaget, eftersom det som sagt behandlas i senaten, men det är hans förslag lika mycket som senatorernas. Det är därmed ett stort nederlag för Bush, och självklart för de senatorer som jobbade fram det.

För fakta är att immegrationslagen inte alls lagts fram av president Bush, utan av mediernas gunstlig, senator Ted Kennedy. Det är framför allt han som är förlorare när lagförslaget faller.

Om Dick nu ska klyva hår och hävda att detta inte är Bushs förslag eftersom hans namn inte står på det, så kan han lika lite hävda att det bara är Ted Kennedys förslag. Hans namn står på förslaget, men det gör andras också. Rent politiskt ser jag inte Kennedy som någon större förlorare. Visst han misslyckades få igenom förslaget, men har inte nämnvärt försvagat honom som politiker. Det har inte minskat hans chanser att bli omvald. Självklart är det inte positiv, men inte så värst negativt heller.
John McCain är den största förloraren rent politiskt. När innehållet i reformen blev känt och hans namn stod på den började hans kräftgång i opinionen. När vi tittar tillbaka om ett år kan immigrationsreformen mycket väl ha varit början på McCains torsk i den republikanska nomineringen.

"Att de engelskspråkiga medier du läst beskriver det som nederlag för Bush visar också hur vänster de är."

Menar då Dick att det är en framgång för Bush? Eller att han inte påverkas alls? Dick, hur i all världen är detta inte ett bakslag för Bush?

Så till Dicks sista poäng:

"Min poäng i bloggen var att svenska medier inte ser till innehållet: en immigrationslag som skulle ge illegala invandrare arbetstillstånd. Hade lagen varit svensk hade alla medier varit mycket upprörda över att lagen inte gick igenom. Men eftersom Bush stod bakom, så struntar man i sakfrågan och glädjs åt att presidenten lidit en prestigeförlust. Det är DETTA hyckleri jag retar mig på."

Här kan jag hålla med honom. Och om vi bortser från betydelsen för de miljontals illegala invandrarna i USA och bedömer saken rent politiskt så finns det betydligt fler förlorare än bara Bush. Det har många missat.

1 kommentar:

Peter sa...

Han lägger ut sina svar, men inte vad de som kritiserar honom skriver, eller för den delen vilka det är som kritiserar honom.

Inga möjligheter att lämna kommentarer eller trackbacks heller.

Lite väl mycket enkelriktad kommunikation på den bloggen...