2007-06-29

Det var faktiskt ett bakslag för Bush

Dick Erixon är förbannadsvenska medier som han menar är skadeglada åt att den stora immigrationsreformen i USA ser ut att gått i graven. Jag instämmer i att medierna missar att det vara en uppgörelse mellan Vita huset, ledande demokrater och ledande republikaner och istället bara fokuserar på Bush. Men som Dick skriver är det inte:

"För fakta är att immegrationslagen inte alls lagts fram av president Bush, utan av mediernas gunstlig, senator Ted Kennedy. Det är framför allt han som är förlorare när lagförslaget faller."

Nej, fakta är inte alls att immigrationslagen är Teddy Kennedys. Han var en av huvudarkitekterna, men långt ifrån ensam. Han lyckades också få större delen av demokraterna i senaten att ställa upp på den, till skillnad från republikanerna. Det fanns splittring i båda lägren, men den var större till höger.

Att det ser ut att inte bli någon immigrationsreform under Bushs tid i Vita huset är ett stort bakslag för honom. Det går inte att sticka under stolen med.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Helt fel
Bakslaget är för de 12 miljonerna som hade förtjänat ett genomförande av förslaget.
Politikerna offra 12 miljoner människors öden för att få visa sin makt

Mathias Sundin sa...

Ja, jag håller med om att det framförallt var illa för de 12 miljoner illegala invandrare som behövs i USA. Jag tyckte inte reformen var perfekt, men ändå ett steg framåt. Det har jag skrivit förut. Men rent politiskt, och det är ju det jag skriver om framförallt, är den ett bakslag för Bush - och till väldigt stor del också John McCain.

Peter sa...

Det är först och främst ett bakslag för det republikanska partiet. Tack vare ett antal republikanska senatorer som såg sina möjligheter att bli omvalda som viktigare än partiets väl.

Opionsundersökningar visar att nästan runt tre gånger så många amerikaner med latin och centralamerikanskt ursprung numera ser sig som demokrater än de som säger sig vara republikaner, det är till och med så att fler anser sig vara oberoende än republikaner.

Denna folkgrupp är den snabbast växande gruppen i USA och att de går mot demokraterna ökar demokraternas chanser att vinna bland annat Colorado, Arizona och New Mexico. Också Florida anses vara i farozonen för att bli förlorad.

Gällande en immigrationsreform så är chansen rätt så stor att den kommer om en demokrat blir president 2008. Då kan man fråga sig vilket parti som dessa nya amerikaner kommer att känna tacksamhet för.