2007-05-03

Vem förlorar om Thompson ställer upp

Skådisen och före detta senatorn Fred Thompson verkar förbereda sig för att ge sig in i leken fullt ut och officiellt bli presidentkandidat för republikanerna. Vem skulle detta skada mest, den frågan ställer sig analytikern Charlie Cook. Hans svar är Rudy Giuliani.

Han hänvisar till två undersökningar, NBC:s och hans egen. Om Thompson inte finns med i undersökningen får Giuliani 32% hos NBC och 39% i Cooks. Med Thompson faller Giuliani till 28% hos NBC och 33% hos Cook.

John McCain tappar bara marginellt, hos NBC från 22% till 21% och hos Cook från 24% till 22%. Mitt Romney ligger stilla på 12% i båda.

Resultatet är både förvånande och samtidigt inte. Att en ny kandidat tar från front runnern är inte så konstigt. Så här tidigt i racet har många inte riktigt bestämt sig och väljer då front runnern. De kan därför lätta hoppa över till en annan kandidat. Samtidigt är det lite märkligt för Thompson framhålls som den kandidat som saknas i fältet. Den riktiga konservativa kandidaten. De tre andra är för liberala, osäkra eller mormonska. Giuliani är den som är mest liberal i sociala frågor och hans väljare borde inte dras till den "riktiga konservativa". Men det kanske säger något om att medias bild av kandidaterna inte alltid är väljarnas. Det pratas en del om Giulianis mer liberala åsikter, men hans profil är av en tuff borgmästare som sänkte skatter, fick ordning på brottsligheten och skapade jobb. Det gillar många konservativa.

Inga kommentarer: