2007-05-23

Fox News-undersökning

Opinionsundersökningar är alltid roliga att grotta ner sig i, så låt oss göra det med Fox News senaste.

Vi kan börja med att konstatera att Laura Bush är mycket populärare än maken George. Hon gillas av 70%, mot makens 41%. Tony Blair är populär han också, 64%. Rosie O'Donell däremot, hon är ingen favorit hos amerikanerna, bara 23% ser positivt på henne.

Intresset för presidentvalet har minskat något sedan januari då flera kandidater presenterade sina kandidaturer. Från 29% då som tyckte det var extremt intressant, till 27% idag. Intresset är högre hos demokrater, 32%, än republikaner, 26%. Fler demokrater har dessutom bestämt sig hur de ska rösta, 19% mot 9% för republikaner.

Viktigaste fråga är kriget i Irak, 52% säger att den är extremt viktig. Näst viktigast är terrorism, 42%, sen följer sjukvård, 41%, ekonomin, 37%, moral och värderingar, 33%, illegal invandring, 30%, miljön, 28%, abort, 23% och vapenlagar 22%.

Irakfrågan är viktigaste hos demokrater, 60% rankar frågan som extremt viktig. Hos republikanerna 45% och oberoende 48%. Republikaner sätter terrorism före med 48%.

Så en udda och väldigt intressant fråga. Vem av de nuvarande kandidaterna tycker du är mest lik Ronald Reagan? Rudy Giuliani och John McCain toppar listan med 9% vardera.

59% av väljarna känner inte till att Mitt Romney är mormon. Av dessa så säger 21% att det blir mindre troligt att de kommer rösta på honom nu när de vet.

Intressant är också att 35% av republikanska väljare säger att Giulianis position i abortfrågan, att han ogillar abort men står upp för kvinnans rätt att välja, gör det mer troligt att de kommer rösta på honom. Mot 34% som säger att det gör det mindre troligt.

Inga kommentarer: