2007-04-08

Jaktsäsong

Det är jobbigt att vara presidentkandidat. Jobbigare än vad någon av oss kan föreställas oss. Tänk att du hela tiden måste uttrycka dig precis rätt, annars blir det en story om vad du menat. Din bakgrund granskas i minsta detalj. Barack Obama sa att han hade läst en sak för 30-40 år sedan i Time. En reporter letande igenom tidningen men hittade inte artikeln. Han kanske såg det på TV, hörde det på radion, det är sånt man glömmer efter 40 år, ändå blir det en story som upprepas flera gånger.

Nu är det Mitt Romney som jagas, i dubbel bemärkelse. Han har sagt att han älskar att jaga och att han gjort det länge. Men i ingen av de stater han har bott har han tagit ut en jaktlicens. Hans kampanj säger då att han bara jagat två gånger i sitt liv, när han var ung och förra året. Nu säger Romney att det är fel, han har visst jagat hela sitt liv men bara kaniner och annat smått som inte kräver licens. Men han äger inget vapen, vilket hans kampanj tidigare sagt att han gör.

Denna story har förföljt honom hela veckan och tar bort uppmärksamhet från vad han vill säga och hans framgång i fundraisingen.

Media ska gräva och granska, men precis som i Sverige blir det ibland på en väldigt löjlig nivå. Att man granskar och ifrågasätter Romney för hans tidigare åsikter (som han verkar ha ändrat en del) är en sak och helt riktigt. Att man jagar honom för att veta hur och när han jagat blir bara löjligt. Men det är vardagen en kandidat måste leva med, och han måste få ordning på kampanjen så att de inte gör saker värre.

Inga kommentarer: