2007-03-15

Straight Talk Express rullar igen

John McCain sågs år 2000 som en annorlunda politiker, en maverick som amerikanerna säger. Han kunde tänka utanför partigränserna, begränsades inte av samma politiska tänkande som andra politiker. Många gillade det skarpt, och många ogillade det skarpt. Då, för sju år sedan, skippade han Iowa och satsade stenhårt på New Hampshire. Han lovade att på varje möte han besökte stanna så länge det fanns frågor kvar. Det gjorde han också och besökte inte mindre än 200 platser i New Hampshire. Han vann valet där med 49 procent mot Bushs 30 och blev i tidningarna front runner och USA:s nästa president. Men i South Carolina slog Bush tillbaka, vann, återfick momentum och resten är som bekant historia.

Nu ger sig McCain ut på bussturné i Iowa och New Hampshire men läget är annorlunda än för sju år sedan. Han insåg att han trots allt måste bli lite mer vanlig politiker om han ska vinna. Det har gjort att han naturligtvis tappat en del tidigare anhängare, som Washington Post skriver.

Jag gillar John McCain. För mig är han en politisk förebild. Tänker själv och går sina egna vägar. Men i det här presidentvalet tror jag hans chanser är begränsade. Han är alldeles för före detta. Han hade sin chans år 2000 men missade den.

Inga kommentarer: