2007-03-15

Smart Hillary!

Hillary Clinton sa i tisdags att om hon vinner valet så kommer hon behålla en del militär trupp i Irak för att "bekämpa Al Qaida, iransk aggression, försvara kurderna och stödja irakisk militär". Förbaskat smart! Nu menar jag inte för själva situationen i Irak (fler trupper borde in i landet än vad Bush har skickat) utan politiskt.

Hillary har, som det i allafall uppfattats i media, gått längre och längre i pratet om trupptillbakadragande för att blidka vänstern i partiet. Det är dock ingen värst hållbar strategi om man sedan vill vinna själva presidentvalet. Visserligen delar även mittenväljarna åsikten att trupperna ska tas tillbaka, men du vinner inga presidentval som vänsterkandidat i USA. Hillary behöver hålla sig i mitten.

Genom att säga att det nuvarande kriget ska avslutas och trupper tas tillbaka och samtidigt säga att trupper ska finnas kvar för att bekämpa Al Qaida så håller hon med båda sidor samtidigt. Det kan ju låta förbaskat korkat, men som hon framställer det så tror jag inte det blir ett problem. Om någon kandidat argumenterar för att USA inte ska bekämpa Al Qaida så är det inte en så vidare värst valvinnande fråga, inte heller inom demokraterna. Inte heller kan en demokrat stödja själva kriget och ropa på fler trupper om han eller hon vill bli vald.

Jag tycker Hillary har löst det här på ett strålande sätt, rent politiskt. Självklart kommer hon få kritik från både vänster och höger, men den vanlige väljaren tror jag resonemanget fungerar bra på.

Inga kommentarer: