2007-03-03

Obama mest liberal, Brownback mest konservativ

National Journal har kommit med sin årliga mätning av hur konservativ respektive liberalt medlemmarna i USA:s senat och representanthus röstar. Mätningen funkar så att ledamöterna får poäng i tre kategorier, ekonomi, sociala frågor och utrikesfrågor. Får en ledamot 30 i liberala poäng och 60 i konservativa så betyder det att ledamoten röstat mer liberalt än 30% av alla ledamöter och mer konservativt än 60% och lika med 10%.

Förenklat kan man säga att ju högre liberal poäng desto mer liberal, och tvärtom. Men det betyder inte att man röstat liberalt eller konservativt i exempelvis 90% av fallen.

Hur som helst.

Av demokraternas presidentkandidater har Barack Obama röstat mest liberalt. Han är den 10:e mest liberala senatorn med en liberal poäng på 86. I toppen hittar vi Dick Durbin, Barbara Boxer och Ted Kennedy med mellan 95-94 liberala poäng. Av presidentkandidaterna kommer sedan Chris Dodd (84), Joe Biden (77,5) och sist Hillary Clinton (70,2). I representanthuset finns det bara en demokrat som kandiderar, Dennis Kucinich med ett starkt liberalt röstande och 87 liberala poäng.

Mest konservativ av de republikanska presidentkandidaterna är Sam Brownback. Han får 70,3 konservativa poäng följt av John McCain med 56,7 poäng. I toppen av samtliga senatorer finns Jim DeMint (92,5) och Jim Bunning (91,8). Tre republikaner i representanthuset ställer upp i presidentvalet. Duncan Hunter är mest konservativ (84), följd av Tom Tancredo (73,3) och minst konservativ är f.d. libertarianska kandidaten Ron Paul (39).

Som jag påpekat tidigare. Barack Obama kan inte kampanja för att ena landet och själv stå så långt till vänster. Hillary Clinton är i dagsläget den enda demokraten i kongressen som kommer kunna nå mittenväljarna.

John McCain har de senaste åren flörtat med högerflanken inom partiet men har samtidigt gått mer mot mitten i röstandet. Från 83,5 när han började i senaten till 57 idag. 1999 och 2000 när han förra gången ställde upp i valet hade han 67,7 respektive 61,7.

Inga kommentarer: