2007-03-22

Money, money, money

Som jag skrivit några gånger tidigare så pågår det så kallade the money primary nu. Den 31 mars ska kampanjerna rapportera in till Federal Election Committee, FEC, hur mycket pengar de fått in och vad de gjort med dom. Det gäller då att visa de andra kampanjerna och media hur framgångsrik man varit. Washington Post försöker spå i hur stora kassakistorna kommer att vara den 31 mars.

Via sidan PolitcalMoneyLine kan man följa rapporter och granskningar av lobbyister, politiker och partier. Där kan vi bland annat läsa oss till att Newt Gingrich drar in en hel del pengar, trots att han inte bundit sig vid någon presidentkampanj. Ungefär en miljon dollar i höstas och en miljon dollar så här långt i år.

Hillary Clinton fick in drygt elva miljoner dollar förra året från givare i New York till hennes senatskampanj. Det var den stat hon samlade in klart mest i. Tvåa kommer Kalifornien med drygt tre miljoner dollar.

PAC:s, Political Action Committees (typ lobbyister), från näringslivet i USA gav under 2005 och 2006 311 miljoner dollar till federala kandidater. Fackföreningarna stod för störst summa, 59,5 miljoner dollar, tvåa kommer finans- och försäkringsbranschen med 52,3 miljoner och trea hälsoindustrin med 40,8 miljoner. Totalt gick 55 procent till republikaner och 45 till demokrater. En minskning i skillnad med en procentenhet sedan 2003-2004.

Och så kan vi läsa att en organisation som kallar sig Vietnam Veterans Against John McCain bildades i slutet av februari.

Inga kommentarer: