2007-03-23

Kris för John Edwards

I slutet av presidentvalet 2004 fick John Edwards fru Elizabeth diagnosen bröstcancer. Efter behandling ansågs hon frisk men igår meddelade John och Elizabeth att cancern finns kvar och att den har spritt sig till skelettet. Kampanjen ska dock fortsätta med oförändrad styrka, sa de två. Förutom en djup personlig tragedi för deras familj så är det naturligtvis mycket allvarligt för kampanjen, som frun Elizabeth är högst delaktig i. Hon sa bland annat detta på pressträffen:

"It's not about John Edwards. If it were it would be easy to give it up."

Men jag sätter ändå stora frågetecken kring kampanjen. Det är möjligt att de kör på som förut, men jag tror cancern kommer sätta stopp för John Edwards möjlighet att bli president. Cancern verkar så allvarlig att läkarna inte pratar om att bli bra, utan om hur många år hon har kvar att leva. Hur många år det blir kan ingen säga. Att lägga en röst på John Edwards blir alltså ett stort risktagande. Tänk om Elizabeth går igenom mycket svår behandling och till och med avlider under själva presidentkampanjen. Vad gör John då? Avbryter kampanjen? Tar en paus? Kampanjar vidare? Omöjliga frågor - som alla väljare kommer ställa sig. Och detta kommer naturligtvis också påverka hans fundraising. Som The Fix skriver så ser de som skänker pengar till en kampanj det som en investering. Är investeringen för osäker så skräms investerarna bort.

Edwards familj verkar blanda stor framgång med djup tragedi. Båda två är drivna, mycket kompetenta människor. De har varit i framgångsrika i det de företagit sig. Men som familj fick de ett hårt slag när sonen Wade dog bara 16 år gammal. Nu har de tuffa beslut framför sig, och en hemsk väntan i kampen mot cancern. Jag önskar dom all lycka till.

Inga kommentarer: