2007-03-31

Hektiska dagar för kampanjerna

Kl 24.00 amerikansk tid kommer kampanjerna att rapportera in till FEC hur mycket pengar de har fått in det första kvartalet. På slutet har man samlat in pengar med en rasande frenesi. De stora kampanjerna vill slå knock på de andra och de mindre vill visa oväntad styrka och därmed få mer uppmärksamhet framöver.

Förra gången det begav sig överraskade John Edwards med ett mycket stark resultat som la grunden för hans senare framgångar.

The Hotline gissar hur mycket pengar respektive kandidat har fått in, utifrån efterforskningar hos stora givare etc:

Hillary Clinton - 23-30 miljoner dollar
Barack Obama - 18 -24 miljoner
John Edwards - 13-17 miljoner

John McCain - 18-22 miljoner
Mitt Romney - 19-21 miljoner
Rudy Giuliani - 12-15 miljoner

Om detta skulle stämma kan alltså Barack Obama ha dragit in mer eller lika mycket pengar som Hillary Clinton. Det skulle stärka hans ställning rejält. John McCain har de senaste dagarna pratat om att de inte kommer nå sina mål, att resultatet inte blir så bra eftersom de kom igång så sent. Kommer han från den positionen och det visar sig att han dragit in mest kan det bli nyckeln till att hans kampanj igen vänder uppåt. Och kanske kan Giulianis svaga resultat bli inledningen på en nedåtgående trend. Giulianis kampanj verkar dock vara den mest avslappande.

Efter att pengarna är insamlade så kommer flera kandidater bege sig till Iowa. Barack Obama och Chris Dodd redan under lördagen. Joe Biden och Hillary Clinton ansluter på måndag och Rudy Giuliani på tisdag.

Inga kommentarer: