2007-02-13

Stora förändringar i primärvalen på gång

Stora delstater som Florida, Kalifornien och New York kommer ganska sent in i primärvalssäsongen. Först ut är Iowa i mitten av januari, några dagar senare kommer Nevada (iaf för demokraterna) och ytterligare ett par dagar efter det New Hampshire. Kalifornien har drygt 36 miljoner invånare, åtta, nio gånger fler än de tre små tillsammans. Ändå har de tre små pluttarna större inverkan på vem som ska bli republikanernas respektive demokraternas presidentkandidat än de tre jättarna Kalifornien, Florida och New York.

Nu har de stora tröttnat och planerar att flytta fram sina primärval till början av februari. Det skulle förändra hela dynamiken. Idag är det mer jämnbördigt eftersom även kandidater med relativt små resurser kan fokusera dessa på de små och billiga mediemarknaderna i början, placera sig bra, få momentum, börja dra in seriösa stålar och kunna utmana även i de stora staterna.

Och flyttas New York fram så gynnar det såklart de två tungviktarna i respektive parti, Hillary Clinton och Rudy Giuliani, båda från delstaten.

Inga kommentarer: