2007-02-04

En vanlig medborgare?

I Agenda diskuterade minister Mats Odell möjligheten för kommunala bostadsbolag att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Som motdebattör hade han en helt vanlig medborgare. Anita Juhlin som bor som hyresgäst i bostadsrättsförening eftersom hon inte ville köpa när de andra gjorde det. Hon berättar om sin vardag när hon har NOLL att säga till om, hur detta kommer skapa ett klassamhälle och segregation. Till skillnad från nu? undrar man.

Hon presenterades alltså bara som vanlig hyresgäst av programledaren Karin Hübinette och inget annat står på SVT:s hemsida:

"Kommunminister Mats Odell möter Anita Juhlin som tvingas hyra av sin grannar." (min fetstil)

Så vem är denna vanliga medborgare? Vis av tidigare erfarenhet när SVT kallat folk för vanliga medborgare i politiska debatter men visat sig vara partipolitiskt aktiva (till vänster) så googlade jag vår Anita. Det visar sig att hon varit med en hel del i media om just detta ämne. Men i några av artiklarna, tex denna i DN, tituleras hon ordförande i Hyresgästföreningen på Östermalm. Nämen? Tillhör denna vanliga medborgare en intresseorganisation som aktivt motarbetar bostadsrätter? Ja, det verkar inte bättre. Tänka sig att jag blir inte det minsta överraskad heller.

Och ja då, det är samma Anita. Exempelvis beskrivs hennes fall i ett informationsblad från BoFakta (sid 14). Numera verkar hon inte vara ordförande på Östermalm längre, men avgick tidigast för ett par år sedan. Någon vanlig hyresgäst är hon i allafall inte och det borde SVT ha redovisat.

Inga kommentarer: