2007-01-04

Statlig TV liberalt?

Idag när jag läste ledarsidan hos DN så var jag dels tvungen att läsa det två gånger, sedan kolla att jag inte råkat trycka in mig på någon kolumn där en persons personliga åsikt uttrycktes. Men nej, det var DNs huvudledare, tidningens officiella ståndpunkt. Den tidning som under Herbert Tingsten var en av liberalismens allra största förespråkare och opinionsbildare i Sverige. Så här skriver denna tidning:

"SVT och SR har en unik ställning, deras trovärdighet är unik, deras räckvidd och publikstöd likaså. Detta är en nationell tillgång, den bör vi vara rädda om."

Jag håller med om allt det ovanstående. SVT har starkt folkligt stöd och det finns mycket bra som inte får förstöras med ett penndrag. Men det betyder inte det också finns en hel del dåligt och framförallt att principen om statlig radio och TV är totalt och fullständigt fel. Och om detta skriver DN intet. Inte ett ord, inte en antydan, inte en viskning.

Man argumenterar också mot förslaget att pengarna från tv-licensen ska vara tillgängliga för andra än SVT, till exempel att pengar tas därifrån till program som sänds i TV4. Också illa, men i pragmatismens namn en bättre lösning.

"Visst gör annons- eller sponsorfinansierade kanaler seriösa program, både för större och smalare publiker. ... Men grundkaraktären hos en kommersiell kanal är annorlunda, den är till att börja med inte allmänägd och den har inte ett kontrakt med statsmakterna som gäller hela dess utbud." (min fetstil)

Skulle allmänägd vara något bra? Hur kan detta vara en liberal princip? Är kontrakt med statsmakterna något bra? Så där resonerar socialister, de tycker att saker ska vara allmänägda. Jag tycker att vissa saker i samhället ska vara gemensamt finansierade och saker som rättsväsende "allmäntägt", men när TV- och radiostationer ska vara det, varför ska då inte fabrikerna också vara det?

Om jag hade något hår hade jag slitit av mig det. Ett grovt snedtramp av en tidning som ska vara en liberal fanbärare.

Och som folkpartist kan jag inte låta bli att bli extra förbannad över deras ständiga gnäll på folkpartiet om att vara oliberala när de själva resonerar som socialister. I folkpartiets politik finns saker som kan diskuteras och kritiseras från både höger och vänster, bland annat synen på statlig radio- och tv, men kasta lite mindre sten i glashus DN.

Erik Svansbo reagerar också.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När var DN en senast liberal tidning?

Så länge jag varit politiskt inresserad (i ca 30 år), har DN aldrig försvarat centrala liberala ideer såsom:
- individens rätt över kollektivets
- privat äganderätt över statlig konfiskation
- yttrandefrihet över religionsfrihet
- frihandel, avreglering och globalisering över EU, överstatlighet och detaljreglering
- etc etc.

Således är försvar av statlig (vänster) propaganda (i form av SR och SVT) är en helt naturlig position för DN.

(Som "Statsrådet" en gång sa: Om födelseannonsen publicerades i SvD och dödsannonsen i DN, då har det i sanning gått utför!)

Mathias Sundin sa...

Jag läste visserligen inte DN på Herbert Tingstens tid, men då kanske man var liberala?

I övrigt håller jag med dig, inte är det mycket stark liberalism som printas i de där pressarna.