2007-01-02

Nu börjar det!

En presidentkampanj är alltid en smutsig historia, inte minst i det inledande skedet när potentiella motståndare ska manövreras ut. Egentligen har det redan börjat, när Mark Warner meddelade i höstas att han drar sig ur kom det mycket överraskande och troligen låg någon form av potentiell skandal bakom.

Nu är det Rudy Giulianis tur. Enligt uppgift ska en motståndare ha kommit över ett strategidokument på 140 sidor i höstas när Giuliani var ute och kampanjade för republikanska kandidater inför mellanårsvalet. Men först nu, i ett avgörande skede när Giuliani funderar på om han ska ställa upp och testar vattnet hur det ska gå, så dyker det upp i media.

I dokumentet listas bland annat Giulians svagheter:

"his private sector business; disgraced former aide Bernard Kerik; his third wife, Judith Nathan Giuliani; "social issues," on which is he is more liberal than most Republicans, and his former wife Donna Hanover."

Inget av detta är några nyheter, men naturligtvis skadligt när kandidaten själv "erkänner" sina svagheter. Enligt dokumentet så planerar han att dra in 100 miljoner dollar till kampanjen det kommande året, varav 25 miljoner de närmaste tre månaderna.

En taleskvinna för Giuliani skriver i ett uttalande att dokumentet är inaktuellt och att det stals från en väska som försvann ett par dagar vid en flygresa.

Troligen är detta inte något officiellt strategidokument och som de säger säkert ganska inaktuellt men stora delar av det gäller säkert även idag.

Vi kommer få se många stories av den här typen, en del börjar dyka upp lite under radar om Barack Obama också. Och om New York Daily News har tillgång till hela dokumentet kommer de säkert dra ut på det i många dagar. På 140 sidor borde det finnas mer att avslöja.

Inga kommentarer: