2007-01-02

Höger, vänster eller mitten?

Genom mitt nya abonnemang på Rasmussen Reports så får ni nu tillgång till mer djuplodad statistik om presidentkandidaterna. Vi börjar med att titta på demokraterna. Det är intressant att granska hur väljarna uppfattar var kandidaterna ligger på höger-vänster-skalan, eller med USA-mått om de är konservativa (höger), moderates (mitten) eller liberala (vänster). Ordet liberal har inte samma mening i USA som i Sverige och Europa.

John Edwards som mellan jul och nyår lanserade sin kampanj uppfattas av väljarna som moderate. 41% anser honom vara moderate, 39% liberal och 9% konservativ.

Det gör att han hamnar på ungefär samma siffror som Barack Obama, han får 39% moderate, 38% liberal och 7% konservativ.

Dessa båda herrar hamnar därmed till höger om Hillary Clinton som de flesta ser som liberal, 57% och bara 29% moderate, 10% konservativ.

Al Gore som jag tror står till höger om samtliga de ovanstående, eller i allafall gjorde, tycker 53% är liberal, 32% moderate och 8% konservativ.

Bill Richardson, Tom Vilsack och och Wesley Clark ser en majoritet väljare som moderates. Joe Biden och John Kerry som liberaler.

Det ska bli intressant att se om John Edwards flört med nätrötterna, de liberala i partiet, får någon effekt. Han betonar nu sitt motstånd mot Irakkriget och klimatfrågan, precis som Al Gore.

5 kommentarer:

Mathias Sundin sa...

Jo visst har Gore rört sig åt vänster, det var väl den största anledningen att han torskade mot Bush 2000, men att han är tokvänster får du förklara lite mer isåfall för det har jag inte sett ännu. Han är stenhård motståndare till Irakkriget, men det kan knappast falla på höger-vänsterskalan (även om det tilltalar just vänstertrupperna inom demokraterna). I miljöfrågor ligger han väl till vänster ganska hyfsat. Så hans två frågor han synts i senaste åren uppfattas vänster eller är vänster - men vilka övriga åsikter har han bytt och står inte för idag? Jag är inte 100% uppdaterad på alla Gores åsikter, men frågan vem som är det, det var ju en tag sen han gick till val och deklarerade åsikter i många frågor.

Mathias Sundin sa...

Ja, det där visar just på de två frågor som jag tog upp där han flyttat vänster eller flörtar till vänster. Men vilka frågor i övrigt har han gått till vänster i? Jag håller med om att han blivit mer vänster, eller kraftigare betonat vänsterfrågor mer. Men det innebär ju inte tex att han övergett sitt stöd för frihandel exempelvis. Har han det, så är det ytterligare ett exempel på hans vänstermarsch.

Just nu tycker jag det låter som om du hackar upp dig på ett par frågor och utifrån det ställer diagnos.

Mathias Sundin sa...

Jag tycker ändå du gjorde samma misstag som du anklagade alla dumma väljare för, att ställa diagnos utan att titta på den faktiska politiken.

En del av det du tar upp visar på en vänstersväng, annat är bara typisk retorik när man inte har makten själv. Om man sen tycker det är bra eller inte är en annan fråga, det är inte det jag diskuterar men du verkar göra det.

Jag håller som sagt med om att han fortsatt flytta sig vänsterut, vilket jag tycker är trist, men jag tror inte han förtjänar att kallas extremvänster. Jag håller inte med honom i hans åsikter om Irak till exempel och speciellt inte hans retorik och han betonar dessa frågor så mycket gör honom populär till vänster - och skulle han bli vald till något så är det med deras stöd, något han inte bara kan svika, därmed har han gått till vänster vare sig han vill det eller inte.

Men jag tycker inte man ska komma med svepande anklagelser för sådant man inte underbygger.

Mathias Sundin sa...

Nu gör du samma fel igen som du gjorde inledningsvis. Du klistar på min en åsikt. Blir löjligt när du börjar tro att jag försöker försvara Al Gore. Var gör jag det?

Jag försöker få en balanserad bild av Gore, din verkar inte vara det. Jag är inte ute efter att visa att Gore fortfarande är en mittenpolitiker, han får gärna vara hur vänster han vill. Men jag tycker man ska vara korrekt och jag uppfattar inte dig som korrekt. Du har poänger helt klart. Jag påstår inget annat. Jag håller med dig om att han gått åt vänster, frågan är bara hur mycket och det du pekar på säger inte mig lika mycket som det säger dig.

Lägg ner den där skiten med att hålla på och klistra ihop mig och Gore bara för att jag tycker man ska vara korrekt. Jag har en delvis annan åsikt än dig, det får du acceptera.

Mathias Sundin sa...

Ja, obstinata är vi nog båda isåfall =)

Jag håller inte med riktigt om din beskrivning om dina bevis, eller vad vi ska kalla det. Men vi lämnar det därhän nu.

Kul med dina kommentarer på bloggen iaf.