2007-01-21

Bill is in!

Bill Richardson meddelade idag på ABC:s This Week och på den nya hemsidan www.richardsonforpresident.com att han skapar en exploratory committee och ger sig in i leken. Han har den obligatoriska videon på hemsidan, som faktiskt även finns på spanska. Richardson har mexikansk mor och är den första hispanic som ställer upp i ett presidentval.

Richardson är nog min personliga favorit hos demokraterna. Han är underdog, har bra utrikeserfarenhet som tidigare FN-ambassadör och stor erfarenhet som förhandlare, han har praktisk erfarenhet som guvernör där han fått budgeten under kontroll och samtidigt sänkt skatterna. De tre stora, Clinton, Obama och Edwards dominerar media och kommer dominera fundraisingen men Richardson är den utanför topp tre som har störst chans. Han är guvernör och det ska inte underskattas i presidentsammanhang, fyra av USA:s senaste fem presidenter har varit guvernörer.

Utan mina postitiva hejaklacksglasögon på så har väl han ingen större chans, han befinner sig i mitten av det politiska spektrumet och i primärvalen är det vänsterväljarna inom partiet som är avgörande. Däremot borde han ha en bra chans att bli vicepresidentkandidat till exempelvis Hillary Clinton eller John Edwards. Han kommer från en stat som traditionellt röstar republikanskt, lockar den allt större gruppen hispanics och har bred utrikes- och miljöfrågeerfarenhet, och han är som sagt guvernör.

3 kommentarer:

Mathias Sundin sa...

Alldeles riktigt!

Anonym sa...

Var står han i fråga om frihandel och andra frågor där demokraterna har ett för svenska liberaler felaktigt perspektiv?

Jag försöker skaffa mig en favorit (gärna en från varje parti). Rudy Giuliani känns rätt självklar på den republikanska sidan, men jag har ingen demokrat nu när Mark Warner är 'ute'.

Anonym sa...

F'låt jag kunde hitta till www.ontheissues.org själv. Richardson verkar lovande om än inte perfekt.