2006-12-03

Tom Vilsack

Ålder: 56 år
Parti: Demokraterna
Hemmastat: Iowa
Politiskt uppdrag: Guvernör
Bakgrund: Borgmästare, state senator
Hemsida: http://www.tomvilsack08.com/

Thomas James Vilsack föddes i Pittsburgh, Pennsylvania och placerades på ett barnhem tills han ett år gammal adopterades av Bud och Dolly Vilsack. Samma år, 1975, som han tog juristexamen flyttade han till sin frus gamla hemstad Mount Pleasant i Iowa. 1987 gav han sig in i politiken då han blev borgmästare i Mount Pleasant, en position han behöll i fem år då han istället valdes till Iowas senat. Mellan 1992 och 1998 drev han i senaten frågor om högre löner hos de anställda hos företag som fick skatteavdrag av delstaten och en bättre sjukförsäkring för arbetslösa.

1998 valde dåvarande republikanska guvernören Terry Branstad att inte söka omval efter 16 år. Vilsack blev demokraternas kandidat men republikanen Jim Ross Lightfoot var klar favorit att efterträda Branstad. Men Vilsack vann ett mycket tight race och lite lättare omval fyra år senare. Nu kliver han av guvernörsposten till nyår för att fullt ut koncentrera sig på presidentkampanjen.

Som guvernör har han varit populär och har bland annat inrättat Grow Iowa Values Fund som ger förmånliga lån till företag som vill komma till delstaten och investera i höginkomstjobb. Han har också infört strängare regler kring vissa mediciner och varit aktiv i kampen mot droger. Han har också satsat på offentligt finansierade skolor och infört ett fritt val av skola. Under hela sin tid som guvernör har han tvingats jobba med en republikansk majoritet i delstatens senat och representanthus, vilket för det mesta funkat bra. Han har också haft ett fokus på förnyelsebar energi vilket också verkar bli en central del av hans presidentkampanj, han pratade bland annat om det i sitt tal när han lanserade kampanjen.

På senare tid, när tankarna på en presidentkampanj närmat sig, så har Vilsack tagit sig ut på den nationella arenan, 2004 blev han ordförande för Democratic Guvernors Associtation och 2005 för Democratic Leadership Council, samma platform som en viss Bill Clinton använde sig av. DLC grundades 1985 när flera demokratiska politiker, framförallt i Södern, tyckte att partiet drivit för långt åt vänster och förespråkar en mer mitteninriktad politik. Det syns också i hans politik där han under sina åtta år minskat antalet offentligt anställda och helt avskaffat tre departement.

Tom Vilsacks största tillgång är var han bor, i Iowa. Delstaten är först ut att rösta när demokraternas primärval drar igång, en vinst där betyder momentum inför det ännu viktigare primärvalet i New Hampshire någon dryg vecka senare och pengar in i kampanjkassan. I en opinionsundersökning tidigare i år kom han dock på fjärde plats i Iowa efter bla John Kerry och John Edwards. Hans kampanjkassa är väl inte heller så himla mycket att skryta med, i den finns runt två miljoner dollar. En annan tillgång för Tom är hans fru Christie, en smart politiker som var viktig för John Kerry när han 2004 vann i Iowa.

Tom Vilsack verkar en trevlig farbror och helt okej guvernör, men jag har svårt att se honom som USA:s nästa president. Men skulle han lyckas vinna Iowa kan vad som helst hända.

Mer att läsa om Vilsack:
OnTheIssues.org
DLC
Vilsacks PAC

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Mathias för intressant information om amerikansk politik. I svenska massmedia kan man läsa hur Fidel firade sina 80 år, eller sista demagogiska utfall från Chavez, men knappast någonting seriös om amerikansk politik.

Lubbe Ferrysson

Mathias Sundin sa...

Hehe, your welcome.