2006-12-26

Handlar inte Etiopien rätt?

För ska jag säga att jag väldigt lite om konflikten i Afrika mellan den islamistiska milisen och Etiopien. Och med det sagt måste jag ändå fundera på om det är så fel som Etiopien nu gör. Carl Bildt har kritiserat dom kraftigt. Men vad gör de egentligen fel?

Man kan visserligen hävda att krig alltid är fel, men det är ändå ganska naivt (tänk om inte USA gått in i andra världskriget tex). Men nu håller en regering på att drivas ut av islamister. Detta är alltså samma skrot och korn som de som härjar i Al Qaida, de vill införa Sharialagar som skulle föra Somalia hundratals år tillbaka i tiden. De ingår dessutom i en större rörelse som vill införa dessa lagar och ta makten i hela världen. Så här säger man bla:

"Vårt land står öppet för världens muslimer. Låt dem strida i Somalia och om Gud vill också inta Addis Abeba."

En uppmaning till heligt krig alltså, eller så här:

"Vi kommer att bekämpa Etiopien under en lång, lång tid och räknar med att kriget ska spridas överallt."

Det sista, fetstilta, är nyckeln. Uppmaningen till jihad, heligt krig, som ska utkämpas över hela världen.

Då tycker jag att det ingår i omvärldens plikt att stoppa detta, helst utan vapen, men om man måste med militärmakt. Precis som Etiopien nu gör.

Om vi låter dessa islamister ta över Somalia, så har de tagit ytterligare en fästning i deras kamp om världsherraväldet, allt medan vi tittade på. Inte bara Etiopien borde ingripa, utan vi också.

De argument som förs fram mot Etiopien är desamma som fördes fram mot USA när de gick in Irak:

"Offensiven bryter mot folkrättsliga principer", säger svensk-somaliska förbundet till exempel. Och man uppmanar till dialog. Just den typen av naivitet kommer leda oss i fördärvet. Dialog med islamister kommer aldrig funka.

Som sagt, jag är mycket dåligt insatt i övriga omständigheter i de båda länderna. Kanske har Etiopien andra motiv för sitt handlande än att försöka hindra en grannstat att bli islamistisk. Kommentera gärna.

UPPDATERING kl 22.55:
Gudmundson har läst på om Somalia och skriver två inlägg på sin blogg, här och här. Mer om konflikten finns att läsa på Wikipedia.

Inga kommentarer: