2006-12-23

Clinton och McCain

Det är lätt att bli fångad i de allra senaste opinionsundersökningarna och utspelen, men för att se kandidaternas verkliga potential och position behöver man titta på mer långsiktiga trender. Charlie Cook från The Cook Political Report gör just det i hans kolumn i National Journal.

Ett frågetecken kring Hillary Clinton är och har varit om hon kan vinna valet om hon skulle bli demokraternas presidentkandidat. Från sin tid som first lady är hon en kontroversiell person som många väljare klart ogillar och aldrig skulle kunna tänka sig rösta för. Hennes "icke-valbarhet" har kanske också varit det som kanske mest talat mot att hon just skulle bli demokraternas kandidat. Men Charlie Cook menar genom sina undersökningar att den nackdelen har minskat betydligt senaste året.
I februari trodde 46 procent av demokraterna att hon inte skulle kunna vinna valet, den siffran har sedan dess sjunkit stadigt. I december var det bara 33 procent som trodde det, och siffran som trodde hon hade lika bra chans som vem som helst annars hade stigit från 46 till 60 procent.

John McCain har haft nästan det omvända läget. Hans position mot mitten har gjort att väldigt många har sagt att han har en mycket bra chans att vinna valet, men att han får svårt att bli republikanernas kandidat. En svaghet som McCain naturligtvis känner till och han har därför under året först flytta sig lite åt höger och visat för de starka kristna väljargrupperna att han inte alls är deras fiende. När McCain senaste försökte bli president år 2000 kallade han Jerry Falwell för en av USAs "agents of intolerance", nu besökte han i maj Falwells Liberty University, som fick stor uppmärksamhet i media.
McCain har också som en följd av det tappat stöd hos demokrater och mittenväljare. I februari skulle 17 procent av demokraterna röstat på honom, i december var den siffran nere i 10 procent.

Inga kommentarer: